Техно

Великий адронний колайдер можуть зупинити через енергетичну кризу в Європі

вак

Європейський центр ядерних досліджень ( ЦЕРН ) розробляє план щодо відключення деяких прискорювачів частинок під час пікових навантажень на енергомережу. Про це в інтерв’ю The Wall Street Journal повідомив голова енергетичного підрозділу ЦЕРН Серж Клоде.

За його словами, ЦЕРН також розглядає можливість у разі потреби зупинити роботу Великого адронного колайдера (ВАК), найбільшого у світі прискорювача частинок вартістю 4,4 мільярда доларів. ВАК — один із восьми прискорювачів ЦЕРН.

«Нас справді непокоїть стабільність енергосистеми, тому що ми робимо все можливе, щоб запобігти вимкненню електрики в нашому регіоні», — сказав Серж Клоде. Він пояснив, що ЦЕРН прагне підтримувати роботу ВАК, щоб уникнути раптової зупинки, яка може вивести колайдер із ладу.

ЦЕРН, розташований на франко-швейцарському кордоні, є одним із найбільших споживачів електроенергії у Франції. На піку центр споживає близько 200 МВт, що на третину більше, ніж найближче місто – Женева у Швейцарії.

Серж Клоде повідомив, що вчені ведуть переговори з постачальником електроенергії, французькою компанією EDF, щоб центр за день попереджали про те, що потрібно скоротити споживання електроенергії. ЦЕРН планує відключати інші прискорювачі, окрім ВАК, щоб знизити споживання електроенергії на 25%.

У Великому адронному колайдері вздовж всього 27-кілометрового прискорювального кільця стоять надпровідні магніти, глибоке охолодження якого вимагає значної кількості енергії. У ЦЕРН попередили, що якщо охолодження магнітів тимчасово відключити, експерименти на ВАК затримаються на кілька тижнів.

Планове відключення колайдера відбувається щонайменше щорічно, зазвичай воно збігається із зимовими місяцями, на які в північній півкулі припадає пік споживання енергії. Згідно з поточним графіком обслуговування ВАК, ЦЕРН планує відключити прискорювач у грудні 2022 року.


Теги:

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling