Суспільство

Сергій Тронь розповів Forbes про зелений біткоїн, впровадження масадопшину та едукаційні заходи в Україні

7 Червня 2023 11:07

У середині травня в США (Маямі) пройшла конференція Bitcoin 2023. Сергій Тронь разом з іншими учасниками ринку обговорив питання легалізації крипти, філософію біткоїну, вуглецеву нейтральність та багато іншого. В інтерв’ю Forbes «Біткоїн-максималізм: Як WhiteRock Management та Bitcoin Magazine впроваджують масадопшн» Сергій Миколайович Тронь розповів про те, як його холдингова компанія White Rock Management займається масштабуванням децентралізованої мережі біткоїн та розвиває видання Bitcoin Magazine.

«Постійно чую, що там де майнінг, там і дискусія про екологічні ризики. Як на мене, то ця проблема гіперболізована. Шкода від майнінгу біткоїна не більша, ніж від інших видів виробництв. Досі не проведено жодної об’єктивної оцінки впливу майнінгу на екологію, багато хто намагається спекулювати на цьому питанні. Можу казати про свою компанію – White Rock Management. Наш майнінг на 100% екологічний, з використанням зелених джерел енергії або факельного газу. WRM є членом усіх міжнародних асоціацій із захисту клімату, а також відповідає корпоративним нормам ESG (Environmental, Social, and Corporate Governance). Ми принципово виробляємо тільки зелений біткоїн», – розповів Forbes Тронь.

Сергій Миколайович повідомив, що зелена енергетика в найближчий час серед майнерів має стати ще популярнішою. Вже існують проєкти, що використовують сонячну енергію, але їхній недолік у низькій ефективності за рахунок постійної подачі енергії.

«Успішно розвиваються проєкти з майнінгу на атомній генерації, переважно у США. Майнери перебувають у постійному пошуку альтернативних джерел електроенергії, які не застосовуються в класичному виробництві. Один із прикладів – наша компанія White Rock Management реалізувала проєкт у Техасі з переробки потокового газу (flare gas) в електроенергію, яка надалі використовується для забезпечення роботи дата-центру. Це унікальний кейс, коли побічний продукт горіння не утилізується, не забруднює атмосферу, а стає джерелом для майнінгу», – продовжує Сергій Миколайович.

Тронь зазначає, що його компанія White Rock Management відповідає усім міжнародним нормам прозорості роботи та стандартам корпоративної аудиторської звітності, яку вже третій рік підтверджує PricewaterhouseCoopers.

«В Україні легалізація крипти може за правильного підходу стимулювати економічне зростання, залучати інвестиції, створювати робочі місця та сприяти інноваціям у країні. Поки, на жаль, неможливо повністю визначити шкоду, яку завдано промисловим підприємствам через війну. Попередні оцінки вказують на катастрофічну ситуацію для промисловості, щонайменше понад 400 промислових підприємств знищено або суттєво пошкоджено. Позитивним фактором для енергосистеми є синхронізація енергосистеми України з Entso-E (з березня 2022 року), що дозволяє вийти на преміальні ринки Європи», – пояснює Сергій Тронь.

Значну роль, на думку криптоінвестора, у популяризації биткоїна в Україні відіграє проєкт Bitcoin Magazine Ukraine.

«Ми з командою шукали комʼюніті, яке могло б розділити з нами основні цінності біткоїна, і свій вибір зупинили на команді професіоналів, яка створила український офіс світового видання з найкращим контентом та експертизою. Наша мета – едукаційна. Ми забезпечуємо доступ спільноти до світових спікерів та лідерів думок в індустрії. Bitcoin Magazine надає українцям світовий контент із кращою аналітикою, право самим обирати та визначати майбутні ризики. Криптограмотність є ключовим фактором майбутнього розвитку, тому потрібна реалізація освітніх проєктів. У наших планах – провести масштабну конференцію в Україні із запрошенням топспікерів та експертів світового рівня. Важливими є також проведення щомісячних мітапів Bitcoin Magazine в Україні задля масштабування та інтеграції українських талантів у світову індустрію», – підсумовує Сергій Миколайович Тронь.


Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling