Політика

Саудівська Аравія може стати країною, яка прийматиме наступну мирну конференцію по Україні

саміт
Учасники слухають промову під час першого пленарного засідання Саміту з питань миру в Україні в Станштаді біля Люцерна, Швейцарія, 15 червня 2024 / Фото Reuters

Західні держави і країни решти світу використають другий день великого саміту в Швейцарії в неділю, щоб досягти консенсусу щодо засудження вторгнення Росії в Україну і підкреслити занепокоєння з приводу людських жертв цієї війни, пише Reuters.

У проекті підсумкової декларації саміту, з яким ознайомилося агентство, російське вторгнення називається “війною”, що Москва відкидає, і міститься заклик до відновлення контролю України над Запорізькою атомною електростанцією та її портами на Азовському морі.

Москва називає свою спеціальну військову операцію в Україні частиною більш широкої боротьби із Заходом, який, за її словами, хоче поставити Росію на коліна. Київ і Захід заявляють, що Росія веде незаконну загарбницьку війну.

Світові лідери, включаючи віце-президента США Камалу Гарріс, канцлера Німеччини Олафа Шольца і президента Франції Еммануеля Макрона, зібралися цими вихідними на гірському курорті в спробі посилити міжнародну підтримку припинення війни.

Багато західних лідерів виступили з рішучим засудженням вторгнення, посилаючись на Статут ООН на захист територіальної цілісності України і відкидаючи вимоги президента Росії Володимира Путіна щодо частин України як умови миру.

“У цьому конфлікті ясно одне: є агресор, яким є Путін, і є жертва, якою є український народ”, – заявив прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес.

Очікується, що деякі лідери поїдуть раніше, а переговори в неділю будуть спрямовані на вироблення спільної позиції щодо необхідності ядерної та продовольчої безпеки, а також повернення військовополонених і дітей, вивезених з України під час конфлікту.

Радник Білого дому з питань національної безпеки Джейк Салліван повідомив журналістам, що Катар допоміг повернути з Росії 30 або більше українських дітей до їхніх родин.

“Потрібен міжнародний тиск. Потрібна увага міжнародної спільноти – і не лише з боку Сполучених Штатів чи Європи, але й з боку інших країн, – щоб сказати, що те, що Росія зробила тут, є морально неприйнятним і має бути скасовано”, – сказав він.

Київ заявляє, що з початку війни близько 20 000 дітей були вивезені до Росії або на окуповану Росією територію без згоди сім’ї або опікунів. Москва це заперечує, заявляючи, що захищала вразливих дітей із зони бойових дій.

У проекті комюніке від 13 червня міститься заклик повернути всіх незаконно депортованих дітей.

Президент України Володимир Зеленський привітав участь понад 90 країн на курорті Бюргеншток з видом на Люцернське озеро як демонстрацію міжнародної підтримки Києва, хоча деякі європейські союзники заявили, що для створення довгострокового мирного плану необхідне більш широке охоплення.

Одна з головних амбіцій швейцарських та українських організаторів – оголосити в неділю країну, яка прийме наступну конференцію, покликану розвинути успіх, досягнутий у Швейцарії.

Саудівська Аравія є одним з фаворитів, і міністр закордонних справ принц Фейсал бін Фархан Аль Сауд заявив, що королівство готове допомогти мирному процесу, але попередив, що життєздатне врегулювання буде залежати від “важкого компромісу”.

Досягнення балансу в підсумковій декларації саміту між прямим засудженням російського вторгнення в Україну і формулюваннями, які викликають максимально широку підтримку, було частиною дипломатичного перетягування канату на цьому заході, кажуть джерела.

Поки що невідомо, скільки країн підтримає остаточну спільну декларацію, і канцлер Австрії Карл Нехаммер у суботу спробував дещо стримати надії.

“Просто для того, щоб зменшити очікування, будь ласка: найважливішим висновком є те, що ми всі приїхали сюди, що ми розмовляємо, що багато різних країн і континентів розмовляють один з одним … У цьому суть цієї конференції”, – сказав він. “Мир і мирні процеси потребують часу, роботи міліметр за міліметром”.


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling