Політика

Reuters: Світові лідери збираються на саміт, метою якого є тиск на Росію

саміт, формула миру
Інсталяція перед комплексом Buergenstock Resort напередодні Саміту з питань миру в Україні, поблизу Люцерна, Швейцарія, 14 червня 2024 року / Фото Reuters

Світові лідери збираються в суботу в Швейцарії на саміт, метою якого є тиск на Росію, щоб вона припинила війну в Україні, але відсутність потужних союзників Москви, таких як Китай, зменшить його потенційний вплив, пише Reuters.

Десятки союзників України візьмуть участь у саміті, але Китай залишається осторонь після того, як Росія була відсторонена від участі у заході на тій підставі, що вважає його марною тратою часу і не зацікавлена в його відвідуванні.

Без Китаю надії на ізоляцію Москви розвіялися, а нещодавній військовий регрес відкинув Київ на задвірки. Війна в Газі між Ізраїлем і ХАМАС також відвернула увагу від України.

Очікується, що переговори будуть зосереджені на більш широких проблемах, викликаних війною, таких як продовольча і ядерна безпека та свобода судноплавства, а в проекті підсумкової декларації Росія буде визнана агресором у конфлікті, повідомляють джерела.

“Саміт ризикує продемонструвати межі української дипломатії, – сказав Річард Гоуен, директор Міжнародної кризової групи в ООН. “Тим не менш, це також шанс для України нагадати світові, що вона захищає принципи Статуту ООН”.

Президент Росії Володимир Путін заявив у п’ятницю, що Росія припинить війну в Україні тільки в тому випадку, якщо Київ погодиться відмовитися від своїх амбіцій щодо вступу до НАТО і віддасть чотири області, на які претендує Москва – вимоги, які Київ негайно відкинув як рівнозначні капітуляції.

Умови Путіна, очевидно, відображають зростаючу впевненість Москви в тому, що її війська мають перевагу у війні, вважає Reuters.

Москва розглядає те, що вона називає своєю спеціальною військовою операцією в Україні, як частину ширшої боротьби із Заходом, який, за її словами, хоче поставити Росію на коліна. Київ і Захід відкидають це і звинувачують Росію у веденні незаконної загарбницької війни.

Швейцарія, яка взяла на себе організацію саміту на прохання президента України Володимира Зеленського, хоче прокласти шлях для майбутнього мирного процесу, який включатиме Росію.

Але геополітичні розбіжності щодо найсмертоноснішого європейського конфлікту з часів Другої світової війни завадили цій події, і Зеленський навіть звинуватив Пекін у тому, що він допомагає Москві підірвати цей захід, а Міністерство закордонних справ Китаю заперечило це звинувачення.

Китай заявив, що розгляне можливість взяти участь у заході, але зрештою відмовився, оскільки Росії там не буде.

“Зрозуміло, що на даний момент, з геополітичної точки зору, для Китаю особливі відносини з Росією мають пріоритет над будь-якими іншими міркуваннями”, – сказав Бернардіно Регаццоні, колишній посол Швейцарії в Китаї.

Близько 90 країн і організацій візьмуть участь у дводенній зустрічі, яка відбудеться в Бюргенштоці, гірському курорті в центральній Швейцарії. Саміту також довелося зіткнутися з альтернативним планом, запропонованим Китаєм.

Серед очікуваних учасників саміту – віце-президент США Камала Гарріс, лідери Франції, Німеччини, Італії, Великої Британії, Канади та Японії. Очікується, що до них також приєднаються Індія, Туреччина та Угорщина, які підтримують більш дружні відносини з Росією.

Росія, яка відправила десятки тисяч військових в Україну в лютому 2022 року, назвала ідею саміту без неї “безперспективною”.

Прихильники України планують відзначити переговори у Швейцарії низкою заходів у сусідньому місті Люцерн, щоб привернути увагу до гуманітарних наслідків війни, а також запланованою демонстрацією із закликом повернути в’язнів і дітей, вивезених до Росії.

Європейські чиновники в приватних розмовах визнають, що без підтримки з боку головних союзників Москви вплив саміту буде обмеженим.

“На що (Зеленський) може сподіватися?” – запитує Даніель Вокер, колишній посол Швейцарії. “Ще один маленький крок вперед у міжнародній солідарності з Україною як жертвою російської агресії”.


Теги: ,

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling