Суспільство

Помер український фізик-теоретик і політик Ігор Юхновський

Український фізик-теоретик та політичний діяч Ігор Юхновський / Фото з Facebook Андрія Садового

У віці 98 років помер перший віцепрем’єр-міністр України (1992–1993 роках), фізик-теоретик, народний депутат чотирьох скликань та співзасновник Інституту національної пам’яті Ігор Юхновський.

Про смерть Юхновського повідомив міський голова Львова Андрій Садовий.

“Відійшов до вічності Ігор Рафаїлович Юхновський. Світла, добра, мудра людина. Почесний громадянин Львова. Творець України. Обличчя Незалежності”, — написав Садовий у Facebook.

Про прощання та похорон буде повідомлено згодом.

Ігор Юхновський — фізик-теоретик, доктор фізико-математичних наук, професор та академік Національної академії наук України. Він написав близько 500 наукових статей, сім монографій та підручників.

Юхновський також є автором ідеї референдуму 1 грудня 1991 року, який закріпив Незалежність України. Він очолював опозиційну до комуністичної більшості першого парламенту Народну раду.

У 1991 році Юхновський був кандидатом у президенти України, але набрав 1,74% голосів, посівши п’яте місце на виборах.

З жовтня 1992 до 1993 року він обіймав посаду першого віцепрем’єр міністра України. У Верховній Раді низки скликань був членом президії, лідером депутатської групи Державність, членом фракції Українського народного руху та фракції Наша Україна.

У 2005 році Юхновському присвоїли звання Герой України. Водночас у 2006—2010 роках він був співзасновником та виконувачем обовʼязків голови Українського інституту національної памʼяті.

Крім того, Ігор Юхновський — почесний директор Інституту фізики конденсованих систем НАН України, почесний доктор Інституту теоретичної фізики ім. М. М. Боголюбова НАН України, а також доктор Honoris Causa Львівського національного університету імені Івана Франка.


Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling