Лонгріди

FT: "Путін не заспокоїться, доки не отримає весь Донбас"

25 Серпня 2022 14:41

Видання Financial Times опублікувало розгорнутий аналітичний матеріал під назвою "Шість місяців війни в Україні: "ворог навчився швидко", в якій автори описують, як протиборчі сторони на фронті готуються до довгої зими, а значить кінця конфлікту поки що не видно.

На тлі величезних втрат з російського боку і підірваної економіки тупикова ситуація, що склалася, починає викликати питання у верхніх ешелонах російського керівництва.

"Президент Путін каже, що все йде за планом. Я дуже на це сподіваюся", – наводить FT коментар посла Росії в ООН у Женеві Геннадія Гатилова.

Інше джерело видання у Кремлі сказало, що єдиний реальний зараз сценарій закінчення бойових дій – це припинення вогню, а не перемога. "Путін не заспокоїться, поки не отримає весь Донбас. План змінювався сотні разів. Росія не має досвіду війни проти армії такого розміру як українська. Це триватиме ще довго", – вважає джерело Financial Times.

Путін також сподівається, що, зіткнувшись із несприятливими для себе наслідками антиросійських санкцій, Захід не витримає першим і припинить допомогу Україні.

Однак в оточенні Путіна у це не дуже вірять. За словами одного з найвідоміших російських бізнесменів, який дав коментар FT, російська еліта чекає від Путіна на дії після закінчення війни.

Але з іншого боку, на Путіна насідає ультранаціоналістичне крило, яке вимагає воювати до повної перемоги.

Нещодавнє вбивство Дарії Дугіної, яка сповідувала радикальні погляди, лише загострила настрої у цьому таборі. Вони перестали приховувати і соромитися, що Кремль багато років послідовно заперечував.

За таких ідеологічних розкладів у Росії прості українці більше не хочуть жодних переговорів. Усі співрозмовники FT сказали, що результатом цієї війни для них може бути лише повний розгром російських сил та повернення всіх українських територій, включаючи Крим та Донбас.

Тим часом ситуацію на фронті автори публікації описують як патову. Головне їхнє джерело інформації про те, що відбувається, – український військовий з позивним Тайсон, його справжнє ім'я не називається. Основне завдання Тайсона – керування дронами-розвідниками в тилу російської армії для коригування артилерійського вогню.

За словами Тайсона, зараз фронт завдовжки 2400 кілометрів практично завмер. "Цілими днями вони копають і копають", – каже Тайсон, описуючи, як сторони зміцнюють свої позиції напередодні зими.

При цьому він не без поваги каже, що росіяни швидко вчаться воювати, і з початку конфлікту російська армія дуже змінилася.

Постачання західного озброєння Україні роблять свою справу, пише газета. Так, ЗСУ поки не перемагають, але сильно послаблюють позиції Росії. Але для переходу в контрнаступ зброї треба значно більше, кажуть у Києві.

Експерти FT сходяться на думці, що обидві пошарпані затяжним конфліктом армії скористаються взимку для перепочинку, і надто активних бойових дій у зимовий час не буде.


Теги:

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling