Суспільство

Чи варто робити ремонт перед здаванням квартири в оренду

22 Серпня 2022 15:44
  На правах реклами

Квартира як об’єкт нерухомості може слугувати не лише місцем для проживання родини, а й джерелом заробітку в разі здавання її в оренду. Відповідь на запитання, чи слід робити ремонт у житлі, яке здаватиметься орендарям, залежить від багатьох чинників. З’ясуймо, коли ремонт є доцільним, а коли ні, варто чи не варто на нього витрачатися.

Визначення вартості оренди нерухомості

Ціна оренди, а отже, й величина прибутку орендодавця залежить від:

  • місця розташування будинку;

  • зручності транспортної розв’язки поряд з будівлею;

  • наявності поблизу об’єктів інфраструктури — магазинів, аптек, школи, дитячого садка, місць для дозвілля тощо;

  • поверху, на якому знаходиться житло;

  • наявності біля дому паркінгу;

  • наявності охорони, консьєржа;

  • стану під’їзду;

  • площі та кількості кімнат.

Стан квартири та комфорт проживання в ній також безпосередньо впливають на вартість оренди. Зрозуміло, що затишне житло зі свіжим ремонтом, зі справною сантехнікою та електрикою коштує дорожче, аніж квартира з обшарпаними стінами, старими меблями та трубами, що протікають. Натомість охайне помешкання з новими шафами, диванами, затишною кухнею, необхідною побутовою технікою стане до вподоби орендарям і дозволить заробляти більше.

З іншого боку, деякі орендарі вже мають власні меблі та техніку, а тому надають перевагу порожнім квартирам. Отже, якщо помешкання знаходиться у спальному районі, і ви плануєте здавати його на тривалий термін, можете орієнтуватися саме на таку аудиторію.

Тип ремонту, який вам може підійти

Зазвичай ремонтно-будівельні компанії пропонують такі види ремонту:

  • косметичний, який передбачає лише поверхове оновлення покриттів стін та стелі;

  • капітальний, під час якого здійснюються заміна електропроводки, сантехніки, подекуди також робиться перепланування.

Окрема категорія — євроремонт, який по суті є різновидом капітального ремонту, проте вимагає дотримання більш суворих стандартів, використання матеріалів преміальної якості. Часто до робіт залучають дизайнера, який складає проєкт оформлення квартири. У договорі обов’язково визначаються етапи й терміни виконання робіт. Крім того, формується кошторис вартості матеріалів та робіт.

Зважуємо всі «за» та «проти»

Якщо квартира має гарний вигляд та справні комунікації, а гроші потрібні терміново, з ремонтом можна і зачекати. Проте коли йдеться про житло в старій хрущовці, де оздоблення не змінювалося десятки років, варто принаймні перевірити справність електропроводки й сантехніки, пофарбувати стелю та стіни. Інколи наймачеві житла достатньо чистоти та мінімального комфорту. Проте власник зобов’язаний гарантувати орендарям елементарну безпеку та можливість вільно користуватися комунікаціями.

Дорогий дизайнерський євроремонт вартий витрат, лише якщо житло знаходиться в історичному центрі міста, і ви розраховуєте здавати його людям з високою платоспроможністю.

Вибір за вами!

Головний критерій, яким варто керуватися, визначаючи бюджет на ремонт, — окупність витрат. У разі здавання квартири економкласу вкладені кошти мають компенсуватися через кілька місяців, житла преміумсегмента — протягом пів року. В будь-якому випадку керуйтеся міркуваннями практичності та попередньо вивчіть актуальні пропозиції з оренди на ринку свого регіону.


Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling