Лонгріди

The Washington Post про провал ФСБ під час підготовки до війни

19 Серпня 2022 21:16

Американська газета The Washington Post у другій статті із серії публікацій про початок війни в Україні розповіла про роль Федеральної служби безпеки Росії у розробці нереалістичного плану з блискавичного повалення уряду в Києві та планах Москви встановити маріонетковий уряд.

"Аналітики (ФСБ) або невірно оцінили потенціал опору України, або оцінили правильно, але не змогли або не побажали довести тверезу оцінку до Володимира Путіна", – пише WP з посиланням на розмови з багатьма співрозмовниками в українській та західних спецслужбах. Один із співрозмовників газети назвав помилки російської спецслужби "фундаментальними та стратегічними".

"Оперативники ФСБ були настільки впевнені, що скоро контролюватимуть важелі влади у Києві, що останні дні перед війною провели, облаштовуючи сховища у квартирах інформаторів та інших місцях для запланованого напливу кадрів", – пише WP.

За словами співрозмовників видання, саме ФСБ, "дотримуючись помилкових припущень, наполягала на плані війни, заснованому на ідеї блискавичного штурму Києва та повалення уряду за лічені дні". Перед початком вторгнення ФСБ навіть сказала своїм інформаторам у Києві виїхати зі столиці, але залишити ключі від своїх будинків.

"Збої російської розвідки в Україні здаються більш систематичними, її робота була затьмарена ненадійними джерелами та відсутністю стимулів повідомляти Кремлю сувору правду", – пише WP. Спецслужба "підживлювала" зневажливе ставлення Путіна до України за допомогою оцінок для Кремля, констатують співрозмовники видання.

Співрозмовники WP у західних розвідках не змогли пояснити, чому ФСБ вірила у проросійські настрої в Україні, маючи на руках дані, які спростовують цю помилку.

Опитування близької до ФСБ соцслужби Research&Branding у квітні 2021 року показало, що 84 відсотки українців розцінювали б будь-яке вторгнення російських військ як "окупацію", і лише 2 відсотки населення назвали такий сценарій "визволенням".

Майже половина громадян країни – 48 відсотків – були готові захищати Україну у разі агресії. Незважаючи на ці дані, ФСБ "продовжувала годувати Кремль "райдужними оцінками", дивуються співрозмовники WP. "Відчуття, що їх зустрічатимуть з квітами, йшло від ФСБ", – заявило одне із джерел видання. Невідомо, чи було передано результати цих опитувань президенту РФ, зазначають журналісти..

"Коли вони розпочали 24 лютого, ставилося завдання взяти Київ. Вони очікували, що це призведе до ефекту доміно і пошириться по всій країні. Спочатку вони взяли б центральну владу, а потім посилили б присутність у регіонах", – розповіло WP українське військове джерело.

У рамках цього плану ФСБ запропонувала два варіанти проросійських маріонеткових урядів, стверджують співрозмовники видання серед української влади. Перший "уряд" був розміщений у Білорусі та формувався навколо екс-президента Віктора Януковича. Друга група, до якої входили колишні урядовці Януковича, була сформована на південному сході України. До неї входив колишній член Партії регіонів Олег Царьов.

За даними WP, головним "голосом", який переконував Путіна, що "Зеленський слабкий, його уряд розвалиться, а український народ вітатиме російські сили" став лідер "Опозиційної платформи – За життя" і кум російського президента Віктор Медведчук , який перебував у прямому контакті з Путіним. На думку співрозмовників WP, план не спрацював, зокрема через відмови Зеленського залишати Київ.

За український напрямок у ФСБ відповідає Служба оперативної інформації та міжнародних зв'язків, яку очолює Сергій Бєсєда. До літа 2021 року штат підрозділу ФСБ, що спеціалізується на Україні, зріс із 30 до 160 осіб. Для переманювання новобранців з інших підрозділів спецслужби їм пропонували бонуси та безкоштовне житло в будинках, прилеглих до Академії ФСБ на Мічуринському проспекті в Москві, пише WP з посиланням на розвіддані України.

Незважаючи на інформацію, що Бєсєда після провалу спецслужб в Україні було звільнено або навіть заарештовано, співрозмовники WP у західних розвідках сумніваються в цьому. Як розповіли співрозмовники газети, вони не бачили жодної інформації, яка дозволяє припустити, що хтось із керівників російської розвідки зіткнувся з такими наслідками.

"У нас є досить вагомі підстави вважати, що він все ще на роботі", – сказав високопосадовець про Бєсєду. Крім того, за словами урядовця, немає жодних ознак притягнення голови ФСБ Олександра Бортнікова до відповідальності за невдачі свого відомства.


Теги: ,

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling