Новости

Розвиток E-government у Харкові можливий!

9 июля 2015 13:57

Вчора за ініціативи ГО “Самопоміч” в рамках проекту формування візії “Харків-2020” відбувся круглий стіл з Янікою Мерило, де були обговорені питання розвитку найважливішого елемента системи належного управління в Харкові - електронного уряду.

Яніка поділилася позитивним досвідом Естонії та охарактеризувала стан створення e-government в Україні. Також зазначила, що однією з ключових проблем - є відсутність стратегії та плану дій щодо запровадження електронного уряду, яка значно гальмує процес. За словами Яніки, якщо немає стратегії, то складно рухатися вперед, бо незрозуміло що треба робити, коли це треба робити та для чого.

“Досі немає державної стратегії розвитку електронного уряду. Це означає, що на рівні влади немає розуміння хто, що, коли повинен зробити. Якщо немає стратегії , то неможливо рухатися, бо ти не розумієш в який бік і куди ти біжиш . Через це створюються хаотичні дії . Крім того, немає плану дій: всі намагаються придумати що робити паралельно або не робити взагалі” - зауважила Яніка.

Проте, деякі кроки на шляху до створення електронного уряду в Україні вже відбулись, щоправда втілюються в життя лише незачні проекти, розроблені силами волонтерів.

“Люди, які взяли участь у розробці проектів – волонтери, які розуміють - якщо тему не підштовхнути, вона сама рухатись не буде. Уряду важко вдається ініціювати новий продукт, бо іноді складно зосередитись на одній темі більше 2-ох засідань кабміну” - підкреслив Ярослав Маркевич, народний депутат України від фракції “Об'єднання “Самопоміч”.

Спроможність держави до системної роботи також продемонстрував коментар нардепа стосовно стану запровадження надання електронних послуг (документообіг) - як складової системи E-government:

“У нас досі не існує закону, що зобов'язує чиновників відповідати на електронну пошту”, - підкреслив Ярослав Маркевич.

Керівник наглядової ради харківського IT-кластеру Олексадр Медовой, представляючи позицію IT community Харкова, запропонував звернути увагу на необхідності створення тендерного процесу в розробці продуктів для системи електронного врядування.

“Коли буде запроваджений тендер, компанії почнуть пропонувати свої умови комерційної роботи. Таким чином, ми позбудемося  складової “вічного волонтерства. Але це повинні бути українські компанії”, - додав Олександр.

Проте не чекаючи “кращих часів” Яніка Меріло із командою IT волонтерів системно працює там, де є можливість запровадити елементи системи електронного уряду.

За сприянням волонтерів був розроблен Портал електронних державних послуг – igov.org.ua.

На ньому за допомогою ідентифікації через он-лайн банкінг можуть зареєструватись громадяни, та в процесі підключення баз даних (за наявності політичної  волі відповідних відомств) отримати необхідні документи. Цей етап - є значним кроком до побудови системи  E-government.

Прикладом такої синергійної роботи -  є Львів. У місті вже існує портал державних послуг, якими можуть користуватися львів’яни.

Робота над системою проводиться не лише в одному місті. Міністерство оборони та інфраструктури охоче ідуть на діалог.

Основною проблемою в створенні E-government у Харкові виявилась неготовність місцевої влади до внесення змін. За словами Яніки, ні з мерією, ні з ХОДА конструктивного діалогу не вийшло. Проте Харків має хорошу технічну базу, потрібні лише зусилля та бажання для розвитку нового продукту.

Тож перші кроки вже зроблені, але потрібно більше зусиль та бажання, щоб зрушити довести справу до кінця. 


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling