Кримінал

Екслідеру комуністів в Україні Симоненку повідомили про підозру

прокуратура, сбу

Колишньому народному депутатові та лідерові нині забороненої «Комуністичної партії України» Петру Симоненку повідомили про підозру в публічних закликах до захоплення державної влади. Під час окупації Київщини він тікав до росії в супроводі спецназу рф.

Про це повідомили СБУ та Офіс генпрокурора.

За даними слідства, Симоненко підтримав війну проти України та під час окупації Київщини звернувся до вищого військово-політичного керівництва росії з проханням «евакуювати» його до рф.

кремль відправив загін спецназу рф, щоб вивезти Симоненка його родину із захопленого на той час селища Березівка Макарівського району Київщини. Той особисто зустрічав окупантів, а потім поселив їх у власному будинку і забезпечив продовольством.

За даними слідства, із 4 до 8 березня 2022 року спецпідрозділ росії «супроводжував» Симоненка через російські блокпости на територію Білорусі. Звідти він переїхав до росії, де його призначили заступником голови «Центрального комітету міжнародного комуністичного об’єднання «Союз комуністичних партій — комуністичної партії радянського союзу». Це повністю прокремлівська організація, підконтрольна російській компартії.

За вказівкою лідера компартії рф Симоненко розпочав публічну кампанію на підтримку політики кремля. У жовтні 2022 року він взяв участь у так званій «22-й Міжнародній зустрічі комуністичних та робітничих партій» на Кубі. Під час свого виступу він намагався легітимізувати захоплення частини території України та діяльність «Л/ДНР».

Крім того, з 21 до 22 квітня 2023 року Симоненко взяв участь в «антифашистському форумі» у Мінську. Він виступав за продовження війни проти України та виправдовував кремлівські наративи щодо застосування тактичної ядерної зброї.

Симоненку повідомили про підозру за двома статтями ККУ:

  • ч. 3 ст. 109 — публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади з використанням засобів масової інформації;
  • ч. 3 ст. 436-2 — виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, розпочатої у 2014 році, у тому числі шляхом представлення збройної агресії рф проти України як внутрішнього громадянського конфлікту з використанням засобів масової інформації.

Крім того, вирішується питання щодо додаткової кваліфікації його дій.


Теги: ,

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling