Кримінал

Царьова та ще двох колаборантів, які хотіли “дійти до Києва”, судитимуть за держзраду

прокуратура

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт щодо двох колишніх народних депутатів Олега Царьова та Володимира Олійника, а також так званої міністерки закордонних справ невизнаної «ДНР» Наталії Ніконорової.

Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

Слідство встановило, що у лютому 2022 року обвинувачені незаконно перетнули державний кордон України у супроводі російських військових. Вони приїхали до села Катюжанка Вишгородського району Київської області, яке на той час перебувало під окупацією збройних сил РФ.

У захопленому селі ексрегіонали та представниця бойовиків активно записували інтерв’ю для російських медіа, у яких називали українську владу «нацистами», маніпулювали інформацією та виправдовували вторгнення.

Також вони пропагували серед місцевих ідеї «русского міра», закликали підтримувати окупантів та визнавати їхню владу. Зокрема, як кажуть у СБУ, підозрювані разом з озброєними військовими рф увірвалися до церкви під час богослужіння та схиляли людей переходити на бік окупантів.

Крім того, фігуранти відвідали штаб окупантів, що базувався на території сільської школи. Там російські солдати облаштували бойові позиції для військової техніки, зберігали зброю, боєприпаси та пальне.

А на шкільному стадіоні був посадковий майданчик для російських гелікоптерів і бойові позиції «Градів», з яких обстрілювали позиції ЗСУ. На території школи були приміщення для допитів українців, кажуть прокурори.

Прокурори Київщини скерували до суду обвинувальний акт за фактом державної зради та незаконного перетину державного кордону України (ч. 2 ст. 111, ч. 1 ст. 332-2 КК України). Максимальне покарання за цими статтями — до 15 років за ґратами або довічне позбавлення волі з конфіскацію майна.


Теги:

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling