Харківському машинобудівному заводу "ФЕД" 90 років: з впевненістю дивимося в майбутнє!

21 грудня Державне підприємство «Харківський машинобудівний завод «ФEД» відзначило 90 років від дня заснування. З нагоди ювілею вітальні листи надіслали Президент України Петро Олексійович Порошенко та Голова Верховної Ради України Андрій Володимирович Парубій.

За підтримки Державного концерну «Укроборонпром» і Харківської обласної державної адміністрації «ФEД» робить значний прорив в роботі. Ми не озираємося назад, йдемо в ногу з часом, виводимо наше підприємство на нові ринки збуту.

ДП «ХМЗ «ФEД» — одне з провідних підприємств України з виготовлення агрегатів для гідравлічних, паливних та електричних систем авіаційної техніки, бронетехніки і виробів залізничного призначення.

Основними споживачами нашої продукції є українські авіапідприємства: ДП «Атонов», АТ «Мотор Січ», ДП «Івченко-Прогрес», авіаремонтні заводи, а також підприємства з випуску і ремонту бронетехніки.

На заводі ведуться роботи з імпортозаміщення комплектуючих виробів, що раніше поставлялися з РФ, освоєння нових видів продукції і переорієнтації ринків збуту в країни Європи, Південно-Східної Азії, Північної Африки.

В рамках програми імпортозаміщення підприємство бере участь у роботах зі створення нових агрегатів для літаків Ан-178 та Ан-132.

Спільно з українськими партнерами завод освоїв і серійно випускає агрегати для двигунів сімейства АІ- 450, кутові редуктори, рульові машини і агрегати для літаків Ан-148, Ан-158, Ан-178, паливорегулюючу апаратуру до двигунів для лiтакiв виробництва країн Азії. Також ведуться спільні роботи зі створення, освоєння і виготовлення сучасних виробів для системи управління і контролю авіадвигунів АІ-450С і АІ-450С2.

На цей час ДП «ХМЗ «ФEД» освоїло виробництво ремонтних виробів для Луцького і Одеського авіаремонтних заводів, серійне виробництво виробів для бронетехніки. За участі вітчизняних підприємств та вищих наукових закладів «ФEД» розробляє зразки фар та прожекторів для бронетехніки розробки ДП «ХКБ ім. Морозова», а також фільтровентиляційні установки.

Окрім авіаційної продукції наше підприємство здійснює виготовлення комплектів гальмівного устаткування для вантажного залізничного транспорту.

ДП «ХМЗ «ФEД» приймає участь в дослідженнях NATO і є членом робочої групи NATO NIAG з питань науково-технічного співробітництва. Завод має діючі сертифікати на відповідність вимогам міжнародних стандартів ISO 9001 та ISO 14000; атестати виробництва та сертифікати на виготовлення продукції залізничного призначення. В галузі державної авіації в цьому році отримано сертифікат схвалення організації з технічного обслуговування та ремонту Управління регулювання діяльності державної авіації України Міністерства оборони України з правом видачі сертифіката EMAR. В галузі цивільної авіації проходить процес отримання сертифікатів схвалення ДАСУ як підприємства-виробника та ремонтної організації компонентів авіаційної техніки на відповідність вимогам EASA (Авіаційним правилам України, Part-21, Part-145). В майбутньому ми плануємо отримати сертифікати в галузі авіабудування в ICAO.

Заборгованості по заробітній платі підприємство не має. Середня зарплата персоналу основної діяльності в порівняних умовах за 11 місяців 2017 року виросла на 38% і склала в листопаді поточного року 10 тисяч 854 гривні.

ДП «ХМЗ «ФЕД» входить в десятку підприємств регіону з наповнення бюджету Харківщини: за 11 місяців 2017 року підприємство збільшило наповнення державного бюджету на 16 %, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

За 11 місяців 2017 року підприємство отримало на 24% більше прибутку від реалізації продукції в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. За 9 місяців 2017 року підприємство отримало на 13% більше чистого прибутку в порівнянні з аналогічним періодом 2016 року.

Колективний договір ДП «ХМЗ «ФEД» визнаний одним із кращих в Харкові та області. Завод займає призові місця в рейтингу соціально-економічної діяльності серед підприємств і організацій авіаційної промисловості України. Державне підприємство «Харківський машинобудівний завод «ФEД» нагороджено Почесною грамотою Федерації Профспілок України в номінації «Батьківська турбота» за організацію оздоровлення і відпочинку дітей влітку 2017 року.

На урочистому заході, присвяченому 90-річчю підприємства, працівники отримали нагороди і грамоти ДК «Укроборонпром», Харківської обласної ради, Харківської міської ради і Профспілки авіабудівників України. Дуже вдячний за високі нагороди: Орден Святого Рівноапостольного Князя Володимира Великого ІІ ступеня та Почесний знак ФПУ «За розвиток соціального партнерства», які я мав честь отримати під час святкового заходу.

На підприємстві затверджена програма технічного переозброєння, яка в 2018 році передбачає придбання високотехнологічного устаткування та впровадження нових інноваційних технологій.

Колектив Харківського машинобудівного заводу «ФЕД» з впевненістю дивиться в майбутнє, з кожним роком ми ставатимемо сильніше та разом з іншими підприємствами будемо виводити машинобудівну галузь України на провідні позиції в світі!