Думки

Реформуймо відповідально!

10 Лютого 2017 15:26
Ірина ЄФРЕМОВА

Сьогодні з трибуни Верховної Ради звернула увагу колег-парламентарів на кричущу ситуацію, яка може скластися, якщо ми вчасно не відреагуємо. Як відомо, в Харкові діє найбільший в Україні вищий навчальний заклад з підготовки кадрів для лав Національної поліції – Харківський Національний університет внутрішніх справ.

Але якісна підготовка майбутніх фахівців – слідчих може опинитися під загрозою. Маю перевірену інформацію, що певні зацікавлені кола лобіюють зміни до Закону про вищу освіту, які передбачають вилучення спеціальності «слідчий» з переліку юридичних і переведення її виключно до правоохоронних професій.

Такий, здавалося б, незначний для багатьох нюанс, насправді може завдати невиправної шкоди всьому кримінальному блокові Національної поліції.

За статистикою 98% кримінальних проваджень проходять саме через Національну поліцію, і саме слідчі поліції в більшості випадків першими кваліфікують злочин за кримінально-процесуальним кодексом. А це – виключно юридичний напрямок.

Тож наслідком таких відверто злочинних пропозицій до Закону про вищу освіту може стати фактичне знищення інституту слідчих в Україні. Простіше кажучи, майбутнім слідчим бракуватиме необхідних знань, кваліфікації та навичок для виконання своїх обов`язків.

Питання: для чого це робиться?! А все дуже просто – гонитва за державним замовленням. Вищі навчальні заклади, які готують юристів, зацікавлені, аби кількість таких ВНЗ була якомога меншою. Ні для кого не секрет, що сьогодні майже кожен виш, навіть суто технічний, випускає правників.

Але ж давайте розставимо пріоритети. Від того, наскільки якісно буде  підготовлений майбутній слідчий, безпосередньо залежить результат боротьби зі злочинністю, а відтак – безпека кожного громадянина України!

Під час цієї каденції Верховної Ради вже ухвалено чимало законопроектів щодо реформування правоохоронних органів. Закликаю своїх колег бути справжніми патріотами, проявити небайдужість і відповідальність, та відвернути зміни, які можуть завдати невиправної шкоди всій правоохоронній системі!   

Слава Україні!


Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling