Думки

Эх, дороги… пыль да обман

26 Травня 2016 19:24
Ірина ЄФРЕМОВА

Сьогодні хіба що ледачий не говорить про стан доріг. Зрозуміло, що роками на цій темі відверто спекулювали та паразитували «проФФесіонали», деякі з них і дотепер присутні у Верховній Раді. Адже легко було списувати величезні кошти платників податків на, так званий, «ямковий» ремонт. Будемо відвертими, ще декілька років тому дороги європейського рівня прокладалися хіба що до Межигір’я та подібних йому панських маєтків. 

Виняток становила лише підготовка до ЄВРО-2012, коли зробили кілька зразково-показових трас, та й то з фантастичним «відмивом» грошей. Тому природно, що ситуація в цій царині кричуща. Кожна область в Україні має по декілька доріг ДЕРЖАВНОГО значення, які могли б слугувати чудовими майданчиками для зйомок фільмів жанру «пост апокаліпсис».

Проте, мушу зазначити, що ще Урядом Арсенія Яценюка було створено передумови для того, аби крига нарешті скресла. Цьогоріч в бюджеті передбачено рекордні кошти на ремонти доріг. За словами міністра інфраструктури Володимира Омеляна, мова йде про 700 млн. євро. На жаль, така вражаюча цифра тьмяніє на тлі близько 170 тис. кілометрів автомобільних доріг загального користування.

Але треба розставляти пріоритети. Не забуваймо: в країні йде хоч і неоголошена, проте, війна. І тому я хотіла б зупинитися на своїй рідній Харківщині – області, яка межує з зоною проведення антитерористичної операції. Тобто, автомобільними шляхами постійно перевозилася і продовжує перевозитися важка військова техніка, дорожнє покриття майже знищене, особливо на напрямках Харків-Ізюм та Харків-Куп’янськ. Голова Харківської  облдержадміністрації Ігор Райнін вже звертався з цього приводу до Уряду, поділяю його занепокоєність і повністю підтримую таку позицію.

З огляду на надважливе стратегічне значення Харківської області, а це, зокрема, і кордон з країною-агресором, закликаю Кабінет Міністрів приділити цьому напрямку основну увагу. Я нічого не маю проти ремонту автошляхів, що ведуть до туристичних об’єктів, але сьогодні час, коли ми в першу чергу мусимо підтримати тих, хто боронить країну! 

З цього приводу я зустрілася з міністром інфраструктури і детально виклала всю проблематику, що стосується, зокрема, цих та інших, не менш значущих, автомобільних артерій Харківщини. Переконана, Володимир Омелян поділяє мою позицію. Він запевнив у відповідному реагуванні.

Інше питання: ми маємо не лише побудувати або відремонтувати дороги, а й створити належні умови для збереження покриття. В цьому контексті звертаюся до колег-парламентарів забезпечити позитивне голосування за законопроекти №4660 та №4661, які передбачають посилення санкцій за перевантаження автомобілів, що рухаються автошляхами. Тільки такі підходи дадуть змогу ефективно використовувати дороги, позаяк, в іншому випадку ми щороку ставатимемо на ті ж самі граблі і будемо гатити, як у бездонну прірву, мільйони гривень українців.

Слава Україні!


Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling