Думки

Захоплення вищих державних закладів: вигадка чи реальність?

28 Березня 2016 16:41
Ирина ЗИНКОВСКАЯ

Раніше захоплювали заводи та підприємства, а зараз дійшла черга і до вищих навчальних закладів. Як Ви гадаєте, чи важко заволодіти державним вищим навчальним закладом? Ні, якщо, по-перше, ти бізнесмен та депутат від однієї з правлячих політичних партій, по-друге, на це є воля Міністра освіти і науки України.

Знову про Харківський національний університет радіоелектроніки. Але тепер про його унікальних студентів – фахівців у галузі ІТ-технологій, таких бажаних для пройдисвітів.

На протязі останніх трьох років в університеті ведеться внутрішня боротьба за владу. Але не кланова боротьба, як дуже часто можна почути з вуст нового т.в.о. ректора Рубіна Е.Ю., а боротьба молодого прогресивного покоління зі старим, звиклим паразитувати та пристосовуватись нічого не змінюючи навколо. Клан це поняття, яке використовується для позначення роду, а в переносному значенні – група згуртованих у господарському й побутовому відношеннях родичів. Можна припустити, що т.в.о. ректора Рубін Е.Ю. в університеті нова необізнана людина, тому може сплутати. Але як раз навпаки, саме він згуртував навколо себе сімейні клани та тимчасово наділив їх керівними функціями проректорів.

Переможці двох попередніх виборів ректора так й не були допущені до управління університетом. Причина, на думку попереднього керівництва університету, незначна – усього лише відсутність легітимних органів студентського самоврядування. Але така неспроможність попереднього керівництва університету знайти порозуміння зі студентством призвела до блокування роботи колегіальних управлінських органів університету та неможливості прийняття найважливіших рішень щодо освітньої діяльності університету. Судові рішення щодо визнання недійсними виборів ректора у 2015 році прямо вказали на цей недолік та спонукали керівництво університету проводити роз’яснювальну роботу серед студентів щодо незворотності проведення виборів органів студентського самоврядування шляхом прямих таємних виборів студентів.

Щоб змінити керівництво університету Міністру освіти і науки України потрібний був привід. Для досягнення цієї мети знайшовся «Брут» у вигляді помічника ректора з виховної роботи. Молода людина з комуністичними поглядами на життя почала проводити серед студентів Харківського національного університету радіоелектроніки бурхливу діяльність щодо дискредитації його адміністрації. Він вселяв дурниці у голови наївних студентів – переселенців з регіонів, окупованих РФ. Студенти були готові проводити будь-які пікети, аби без проведення виборів отримати контроль над органами студентського самоуправління університету заради можливості освоювати чималі бюджетні кошти, які за новими нормами Закону України «Про вищу освіту» надаються на розвиток студентського самоврядування.

Отже, за допомогою старого перевіреного методу, скандалу, бізнесмен Рубін Е.Ю. на фоні студентського пікету отримує від Міністра освіти і науки України пропозицію стати керівником державного вищого навчального закладу, щоб начебто заспокоїти гарячі студентські голови і приборкати так звану ХНУРЕ – революцію, яку спеціально було розгорнуто «Брутом» у соціальних мережах.

Ну, хто буде розбиратися у спланованості цих подій? У зв’язку з вкиданням до соціальних мереж інформації про великого «реформатора» Рубіна Е.Ю., університет повільно та з острахом починає спостерігати за пришестям такого бажаного для Міністра керівника вищого навчального закладу. Постає питання: чому Міністр освіти і науки України вважає реформатором людину, яка не має досвіду роботи у державних вищих навчальних закладах ІІІ-ІV рівня акредитації? Ну, що така людина може відновити, перетворити, перебудувати або поліпшити в державному закладі? Великий досвід роботи у ІТ-сфері дає можливість Рубіну Е.Ю. надавати поради щодо реформ у цій галузі, а ніяк щодо освітньої діяльності. Так, т.в.о. ректора Рубін Е.Ю. без плану заходів щодо реформ, команди професіоналів  для їх впровадження, тільки на словах проводить невидимі «реформи» в університеті. Співробітникам університету регулярно демонструються презентації про гарну працю в закордонних університетах, й погану в ХНУРЕ. Роздаються популістські передвиборчі обіцянки про наміри зробити з ХНУРЕ університет на рівні Гарвардського. Але Гарвардський університет є приватним навчальним закладом. Може, мета т.в.о. ректора Рубіна Е.Ю. зробити і ХНУРЕ приватним навчальним закладом?

З видимих «реформ» вбачається тільки маніакальне бажання звільнити проректорів університету. Наглядно це випливає з дій т.в.о. ректора Рубіна Е.Ю., розгорнутих проти проректора з міжнародного співробітництва. Для цього у соціальних мережах з’являється група тролів та лояльні журналісти, які вихваляють «реформаторські» здібності Рубіна Е.Ю. та дискредитують діяльність проректора та його родини. Чому? Може,  Рубіну Е.Ю. не подобається національність проректора та його родини? На підтвердження цієї думки також свідчать й інші негативні висловлювання Рубіна Е.Ю. щодо  іноземних громадян – студентів університету. Вони, на його думку, мають низький рівень знань, щоб навчатись у вищих навчальних закладах.

Мабуть т.в.о. ректора вважає, що він як бізнесмен та політик є особливою людиною і тільки такий як він може управляти університетом? «Реформатор» кожного разу забуває, що власні кошти державного університету, які, до речі, можна вивести на депозитні рахунки, отримуються  від платної освітньої діяльності і частка коштів, отриманих від сплати за навчання іноземних студентів, більша за частку коштів, отриманих від громадян України. Цей «реформатор» зібрався розподілити доходну частину бюджетних коштів спеціального фонду університету між факультетами та кафедрами, щоб там приймались розпорядчі рішення, на що ці кошти витратити: на закупівлю техніки, чи на зарплату та премії. Дуже приваблива передвиборча  пропозиція, яка, на жаль, не може бути реалізована, оскільки за фінансово-господарську діяльність університету несе відповідальність тільки його керівник. Знову пусті слова та обіцянки. Для чого це потрібно? Мабуть для перемоги на виборах  ректора університету.

А якщо Рубін Е.Ю. не переможе на виборах ректора? На цей випадок у нього є запасний план.    Пам’ятаєте студентів бунтарів?

Так ось, т.в.о. ректора Рубін Е.Ю. самих завзятих з них зробив своїми помічниками, пояснюючи це можливістю їх контролювати. У той час, коли в університеті діють легітимні органи студентського самоврядування, обрані студентами шляхом прямих таємних виборів, він дозволив студентам-помічникам зареєструвати громадську студентську організацію. А для чого? Мабуть прийшов час платити за рахунками. Також ці ручні студенти-помічники подали до Дзержинського районного суду м. Харкова позов до університету про визнання виборів органів студентського самоврядування недійсними. Навіщо це потрібно т.в.о. ректора Рубіну Е.Ю.? Йому це потрібно на випадок програшу на виборах ректора університету! Створити колапс та знову кинути університет у прірву судової тяганини, а самому й надалі «реформувати» університет в нікуди.

Враховуючи реалії подій у Національному авіаційному університеті, Національному педагогічному університеті імені М.П. Драгоманова та інших навчальних закладах, такий розвиток подій у Харківському національному університеті радіоелектроніки цілком влаштовує і Міністра освіти і науки України. З таким керівником – «реформатором» як Рубін Е.Ю. Міністру не важко буде скасувати ліцензію ХНУРЕ або приєднати його до іншого вищого навчального закладу. Адже Міністру вкрай потрібно скорочувати кількість державних вищих навчальних закладів.

P.S. Ситуація, яка склалась у ХНУРЕ, нагадує літак, пасажири якого зайняли свої місця, пристебнулись та очікують зліт. Раптово входить стюардеса і говорить, що пілот помер і замість нього керувати літаком буде вона. Такого не може бути, але ж відбувається!


Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling