Думки

Хто не хоче – шукає причину, а хто хоче – можливість…

13 Грудня 2015 14:20
Ірина ЄФРЕМОВА

Міністерство внутрішніх справ пікетують. Пікетують міліціонери, які не змогли пройти переатестацію. Так-так, я не помилилися і не забула, що в Україні з 7  листопада немає міліції, а є лишень Національна поліція. Проте, моє особисте переконання, що поліцейським, копом співробітник правоохоронних органів зможе називатися лише тоді, коли доведе всьому суспільству, що готовий змінити філософію міліції «карати та кришувати» на головний принцип поліції – «слугувати та захищати», тобто пройде переатестацію.

Немає жодних сумнівів, що українці зможуть поважати так само, як зараз вони ставляться до нових патрульних поліцейських, лише тих, хто ладен пройти «вогонь, воду та мідні труби», аби працювати в новій системі.

Так, можливо, вперше в українській історії правоохоронці проходять серйозну, глобальну переатестацію, а не формальність, як було раніше. Але ж згадайте, який важкий відбір у нову патрульну поліцію! І ті, хто дійсно мріє бути патрульним, проходять його, не скиглячи і не мітингуючи. Одночасно подивіться і на результат – патрульним довіряють, патрульних поважають, їх не бояться, як раніше міліціонерів…

Так само має очиститися і вся правоохоронна система. Раніше міліціонери обурювалися, що не треба усіх грести під одну гребінку, в системі є і справжні захисники, професіонали. От зараз випала чудова можливість всім вчорашнім чесним міліціонерам завтра з гордістю вдягти форму поліцейського, продемонструвавши суспільству, що навіть у важкі часи, коли вся система була налаштована проти громадян, вони працювали чесно та гідно.

Тим більше, що Закон про поліцію дає достатньо широке поле для маневрів – свої сили можна спробувати в системі по багатьом сферам діяльності та посадам. Цікаво, що на низці колегій МВС начальникам обласних управлінь роз`яснювалися усі аспекти Закону про Національну поліцію, переходу від старої системи до нової. Тоді жоден начальник не виступив проти реформи. Тож, можливо, нерозуміння співробітниками правоохоронних органів, чого від них вимагають, пов`язано з тим, що їхні керівники не змогли роз`яснити та донести до своїх підлеглих нововведення.

Ми не маємо права допустити перетворення реформи МВС на профанацію! Це єдина реальна реформа, яка вже зараз відчувається громадянами. Українці побачили, що не зважаючи на всі голосні заяви п`ятої колони, що все погано і нічого ніколи не зміниться, систему, яка була однією з найбільш корумпованих в країні, вдалося повністю вибудувати з нуля, при чому такою, яку щиро поважають і якій довіряють мільйони українців.

Не треба сприймати переатестацію як покарання для працівників правоохоронних органів, навпаки – це їхня можливість отримати підтримку і довіру суспільства. Адже, українці підтримують реформу і в кожній атестаційній комісії є представники громадянського суспільства.

До МВС сьогодні прийшли ті, що не пройшов переатестацію, але життя – така штука, що кожен день треба доводити свою спроможність, і не тільки на роботі. В українському суспільстві усім знайдеться місто, роботи дуже багато, тож прикладайте зусилля, шукайте і знайдете!

Слава Україні!

Ірина Єфремова

депутат Верховної Ради фракції "Народний фронт", член колегії МВС


Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling