Думки

Художники-патрiоти для переселенцiв

18 Червня 2015 07:30
Леонід ЛОГВИНЕНКО

Два комп’ютерні класи для дітей-переселенців замислили відкрити в Ізюмському районі представники Українсько-норвезького центру культури і співробітництва імені ФрІтьйофа Нансена, Генерального консульства республіки Польща в Харкові та ротарі-клубу «Rotary internanional».

Про це вони повідомила на виставці слобожанських художників, що відкрилася в Харківському будинку вчених. Після того як виставка завершиться, буде влаштовано аукціон, кошти з якого підуть на придбання комп’ютерних класів для шкіл, у яких навчаються діти з Донбасу. Акцію назвали «Серце віддаю дітям».

Вже обрано імена на честь яких назвуть ці класи. Директор центру імені Фрітьйофа Нансена Володимир Гальперін каже, що в історії людства було чимало прикладів милосердного ставлення до незахищених. Серед тих, хто віддавав серце — Фрітьоф Ннансен та Януш Корчак. Перший — відомий письменник, педагог, Верховний комісар Ліги Націй. Нансен врятував тисячі дітей, зокрема, і на Харківщині, від голодної смерті після більшовицького перевороту і громадянської війни. Януш Корчак нішов на смерть разом з дітьми, яких виховував у притулку.

Їх подвиг людяності, милосердя, людської гідності став прикладом для наслідування,– говорить Володимир Гальперин.

На виставку і аукціон надали роботи художники унікального мистецького об’єднання «Буріме» Олег Лазаренко, Олександр Лисенко, Валентин Грицаненко, Олександр Шеховцов, які окрім персональних робіт, виставили спільно створене полотно — оригінальний портрет харківського поета, лауреата Національної премії імені Т. Г. Шевченка Степана Сапелька. Свої роботи також надав найстаріший, 91-річний, харківський художник Володимир Гольба, американка харківського походження Людмила Синельни та інші. Це вже не перший аукціона художників-патріотів, кошти з якого йдуть на милосердну справу.

Ця виставка — це ще й повернення до активної роботи українсько-норвезького центру культури імені Фрітьйофа Нансена. Чотири роки тому офіс центру знаходився в Обласному центрі культури і мистецтв (Будинок народної творчості). Після того як до влади прийшов Віктор Янукович, а в області Михайло Добкін, центр закрили, а майно, надане меценатами та посольством Норвегії в Україні невідомо куди поділи.

Кажуть, саме це неподобство стало причиною того, що посол Норвегії останні чотири роки не відвідував Харків. Сьогодні прокуратурою порушено кримінальну справу за статею – «крадіжка в особливо великих розмірах». Ціна питання — 100 тис доларів. Володимир Гальперин сподівається, що справедливість врешті-решт восторжествує.


Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling