У Львівську апеляційному судді системно фальшують розподіл: нові факти

У Львівському апеляційному днями було викрито змову суддів, які вручну обходять автоматичний розподіл. Йшлося про факти участі «потрібних» суддів (зокрема, Михайла Романюка, Олега Березюка та Ігоря Галапаца) у розподілі під час їх лікарняних або відпусток, що заборонено Законом, а також про факти зумисного виключення інших суддів з розподілу у конкретних справах. Реагуючи на розслідування журналістів, в самому суді зробили заяву про спростування порушень збоку суддів, однак нові виявлені факти лише підтверджують наявність змови між суддями та системний характер їх втручання в автоматизовану систему розподілу. 

Аналіз нових даних у справі Дмитра Гаврилюка, якого судять вказані вище «обрані» судді за будь-яких обставин, показав, що до розподілу їх включають в порушення п. 2.2.3 ст. 35 ЗУ «Про судоустрій та статус суддів». 

Ця стаття Закону прямо забороняє участь судді у розподілі під час перебування у відпустці, за три дні до відпустки (якщо відпустка менше 14 днів), за один робочий день до відрядження, під час перебування у відрядженні та на лікарняному. 

Крім того, участь у розподілі не мають брати судді, які заявляли собі у справі самовідвід. 

Натомість під час розподілів суддів у справі за обвинуваченням Дмитра Гаврилюка (один з підозрюваних нібито у замовленні замаху на львівського кримінального авторитета Богдана Копитко), усі вище перераховані заборони суддями Львівського апеляційного суду порушені. І ці порушення носять системно-безкарний характер. 

Зокрема, 25.07.22 року суддя Олег Березюк брав участь у розподілі, перебуваючи у відпустці. 

16.09.22 року той самий Березюк разом з суддею Ігорем Галапацем теж перебували у відпустках, проте були включені у розподіл та призначені на розгляд.

08.12.22 року – у системі розподілу по справі Гаврилюка, звіт взагалі відсутній, що в принципі нівелює факт прозорого судочинства. 

05.01.23 року Березюк із незмінної «потрібної трійці», яка системно обирається на слухання по справі Гаврилюка наперекір будь-яким теоріям ймовірності, теж був у відпустці, але дивом потрапив до розподілу. 

22.02 та 06.03.2023 року участь у розподілі взяли судді Василь Головатий та Альберт Белена, хоч вони до цього неодноразово заявляли про самовідвід у справі. І після звіту розподілу зробили те саме. Таким чином судді апеляції штучно створюють видимість нібито розподілу, тягнуть час, і врешті повторюють розподіл знову, щоб обрати саме «потрібних» служителів Феміди. 

14.04.23 року розподіл знову сформував незмінну трійцю у вигляді Галапаца, Романюка та Березюк, деталі шахрайства якої було викрито в попередньому матеріалі журналістів. Хоч цього разу Галапац, знову таки, перебував у відпустці. 

17.07.23 року розподіл відбувся на суддю Головатого, який не мав би брати в ньому участі через заявлені раніше самовідводи. Тому не мали б там з’явитися і судді з його трійки, зокрема, Белена, що теж постійно самовідводиться від справи і суддя Оксана Маліновська-Микич. І Белена і Маліновська-Микич в цей час ще й перебували у відпустці. Тож знову відбувся черговий штучний зрив розподілу, щоб за кілька днів провести новий. 

Вже 19.07 – проводиться повторний розподіл із заміною Белена на вже відомого та «заздалегідь» визначеного Галапаца, а Маліновська-Микич, у порушення закону залишається в трійці. Хоч при цьому вона продовжувала перебувати  у відпустці. Жодних резервних суддів, які б мали взяти участь у розподілі, до системи внесено не було. 

20.07 у цій же справі відбувається вже третій за тиждень розподіл, передумови для чого абсолютно штучно створювали через очевидну змову низки суддів Львівського апеляційного. 

У такий спосіб львівські судді порушують закони і як наслідок права учасників судового процесу на незалежне та неупереджене судочинство вже роками.

Підлаштування розподілу під потрібних мотивованих суддів у тих чи інших справах стало у Львівському апеляційному суді фактично “нормою”. І збоку Державної судової адміністрації це явище й досі залишалося безкарним. 

Як відомо, учора голову ДСА Олексія Сальнікова детективи НАБУ  викрили на підбурюванні до хабаря, що очевидно, й пояснює причини покривання ним хабарництва серед інших його колег, зокрема, й львівських. 

Нагадаємо, як вдалося з’ясувати, щонайменше три судді Львівського апеляційного суду – Михайло Романюк, Олег Березюк та Ігор Галапац – системно  “відпрацьовують” у справі так званого «замаху на Копитко», утримуючи за ґратами підозрюваних без доведення їх вини вже майже 7 років. Сам же “замах” на криміналітета Копитко, про що свідчать низка судових стенограм, взагалі має усі ознаки інсценування.