Економіка

Проект резолюції Генасамблеї ООН вимагає від Росії виплатити репарації Україні

оон

Генеральна Асамблея ООН призначила на понеділок голосування щодо резолюції, яка закликає притягнути Росію до відповідальності за порушення міжнародного права при вторгненні в Україну, зокрема через виплату репарацій.

Проект резолюції, який опинився у розпорядженні Associated Press, визнає необхідність створення «міжнародного механізму репарацій для відшкодування збитків, втрат чи шкоди», які виникли внаслідок «неправомірних дій» Росії щодо України.

Документ рекомендує 193 державам-членам асамблеї створити у співпраці з Україною «міжнародний реєстр» для документування претензій та інформації про збитки, втрати чи шкоду українцям та уряду, заподіяних Росією.

Росія, яка має право вето в Раді Безпеки, заблокувала всі спроби найвпливовішого органу ООН вжити заходів після того, як президент Володимир Путін наказав своїм військам вторгнутися в Україну 24 лютого.

Однак у Генеральній Асамблеї немає права вето, і вона вже ухвалила чотири резолюції, які засуджують російське вторгнення.

На відміну від резолюцій Ради Безпеки, резолюції Генеральної Асамблеї не є юридично зобов’язуючими, але вони відображають думку світової спільноти та продемонстрували широке неприйняття воєнних дій Росії.

Співавторами запропонованої резолюції виступили Канада, Гватемала, Нідерланди та Україна.

Прес-секретар Генеральної Асамблеї Поліна Кубяк заявила у вівторок, що дебатів щодо проекту резолюції не буде, але країни можуть пояснити свою позицію до або після того, як асамблея ухвалить рішення.

Проект резолюції підтверджує відданість Генеральній Асамблеї «суверенітету, незалежності, єдності та територіальній цілісності» України та повторює вимогу до Росії негайно «припинити застосування сили проти України» та вивести свої війська з української території.

Документ також висловлює «серйозну стурбованість щодо загибелі людей, переміщення цивільного населення, руйнування інфраструктури та природних ресурсів, втрати державної та приватної власності та економічних лих, спричинених російською агресією проти України».

Він також посилається на резолюцію Генеральної Асамблеї, прийняту 16 грудня 2005 року, під назвою «Основні принципи та керівні положення щодо права на правовий захист та відшкодування збитків для жертв грубих порушень міжнародних норм у галузі прав людини та серйозних порушень міжнародного гуманітарного права».


Теги:

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling