Економіка

Під Петербургом щодня спалюють газ на $10 млн

26 Серпня 2022 15:35

Поки що в Європі стрімко зростають ціни на енергоносії Росія спалює величезну кількість природного газу. Вивчивши супутникові знімки, аналітична компанія Rystad Energy зробила висновок, що російський завод із виробництва зрідженого природного газу біля кордону з Фінляндією щодня спалює палива приблизно на 10 млн. доларів. Як вважають експерти, раніше цей газ експортувався до Німеччини.

Аналіз Rystad Energy, на який посилається BBC, показує, що на новому заводі з виробництва зрідженого природного газу (ЗПГ) "Газпром СПГ Портова", розташованому на північний захід від Санкт-Петербурга, щодня спалюється близько 4,34 мільйонів кубометрів газу.

Першими палаючі факели помітили цього літа мешканці прикордонного району Фінляндії.

Завод розташований неподалік компресорної станції на початку газопроводу "Північний потік-1", яким газ дном моря доставляється до Німеччини.

Постачання цим трубопроводом було припинено з середини липня. Росіяни пояснюють це технічними проблемами, але Німеччина заявляє, що це суто політичний крок, зроблений у відповідь на західні санкції через вторгнення Росії до України.

Однак ще в червні спостерігачі відзначили значне збільшення тепла, що виділяється заводом – ймовірно, через спалювання газу.

Подібний спосіб позбавлятися "зайвого" газу – звичайне явище на переробних заводах. Зазвичай це робиться з технічних причин чи міркувань безпеки. Однак масштаби спалювання на Портовій виявилися для експертів несподіванкою.

"Я ніколи не бачила таких масштабів факельного спалювання на заводі з виробництва ЗПГ, – каже доктор Джесіка Маккарті, експерт із супутникових даних з Університету Майамі в Огайо. – У червні ми спостерігали величезний сплеск, який не зник і залишається на тому ж аномально високому рівні ".

Мігель Бергер, посол Німеччини у Великій Британії, сказав, що зусилля Європи зі скорочення залежності від російського газу "надають сильний вплив на російську економіку". "У них немає інших місць, куди вони можуть продати свій газ, тому їм доводиться спалювати", – припустив він.

Марк Девіс – генеральний директор Capterio , компанії, що займається пошуком способів уникнути спалювання зайвого газу. Він стверджує, що гігантський факел під Петербургом з'явився не випадково і, швидше за все, рішення палити газ було ухвалено з оперативних причин. "Часто оператори всіляко намагаються уникнути зупинки виробництва, побоюючись, що його запуск може бути технічно складним або дорогим. Ймовірно, у цьому випадку саме так і сталося", – сказав він.

Інші експерти вважають, що справа в технічних труднощах, що виникають під час роботи з великими обсягами газу у газопроводі "Північний потік-1". "Газпром", можливо, збирався використовувати цей газ для виробництва ЗПГ на новому заводі, але, ймовірно, у компанії виникли проблеми з його обробкою, і тепер найбезпечніший варіант – спалювати його.

Це також може бути результатом торгових санкцій, запроваджених Європою проти Росії у відповідь на вторгнення до України. "Такого роду довгострокове факельне спалювання може означати, що їм не вистачає якогось обладнання, – вважає Еса Ваккілайнен, професор енергетики з Університету LUT у Фінляндії. – Через торгові санкції Росія не може виробляти високоякісні клапани, необхідні для переробки нефти" Можливо, якісь клапани зламалися, і вони не можуть їх замінити”.

За словами вчених, щодня спалювання газу збільшує витрати – та екологічні наслідки. "Хоча точні причини факельного спалювання невідомі, обсяги, викиди та місцезнаходження газового факелу є видимим нагадуванням про те, що Росія домінує на енергетичних ринках Європи, – говорить Сіндре Кнутссон, аналітик Rystad Energy. – Більш ясного сигналу і бути не може: Росія, якщо захоче, може знизити ціни на енергоносії за один день.

Спочатку ціни на енергоносії у всьому світі різко зросли після скасування карантинних обмежень, запроваджених під час пандемії коронавірусу. Несподівано всім знадобилася велика кількість енергії, що поставило постачальників у безпрецедентно скрутне становище.

Ціни знову піднялися у лютому цього року, після вторгнення Росії до України. Європейські уряди почали шукати способи знизити залежність від Росії, яка раніше постачала 40% газу, що використовується в ЄС.

В результаті зросли ціни на газ, що постачається з альтернативних джерел. Деякі країни ЄС, такі як Німеччина та Іспанія, вже запроваджують заходи, спрямовані на економію палива.

При цьому експерти нагадують, що спалювати газ на факелах набагато краще, ніж просто викидати в атмосферу метан – ключовий компонент природного газу та потужний фактор у потеплінні клімату. Росія досить часто вдається до такого методу утилізації: за даними Світового банку, країна посідає перше місце у світі за обсягом спалювання газу у факелах.

Але, крім того, що факел у "Портовій" щодня викидає в атмосферу близько 9 тис. тонн CO2, з ним пов'язані й інші серйозні проблеми, у тому числі великі обсяги сажі, що з'являється при спалюванні газу.

"Особлива небезпека факельного спалювання газу в арктичних широтах полягає в тому, що сажа, що викидається, йде в північному напрямку. Там вона осідає на снігу і льоду і значно прискорює танення, – каже професор Метью Джонсон з Карлтонського університету в Канаді. – За даними деяких широко цитованих робіт, факельне спалювання вже стало основним джерелом осадження сажі в Арктиці. Тому будь-яке збільшення масштабів факельного спалювання в цьому регіоні є особливо небажаним”.


Теги:

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling