Лонгріди

Західні ЗМІ почали підбивати підсумку 6 місяців війни

21 Серпня 2022 16:37

"24 лютого світ об'єднався в жаху, коли російські ракети обрушилися на Україну. США, Великобританія та Європейський Союз запровадили широкі санкції проти російського уряду та президента Володимира Путіна. Люди, яким пощастило жити в мирних країнах, були змушені допомогти будь-яким способом, будь то пожертвування предметів першої необхідності для біженців, благодійні пожертвування чи протести проти вторгнення".

Так пише Лара Вільямс у своїй статті для Bloomberg "Війна в Україні почалася 6 місяців тому. У нас є 6 продуктів на винос".

У найближчий вівторок виповнюється півроку з того страшного дня, продовжує вона. Початковий бліцкриг закінчився, поступившись місцем повільнішій війні на виснаження на півдні України. Хоча ситуація не менш жахлива, демократичним урядам може бути важче переконати в цьому своє населення, оскільки вони борються зі стрімким зростанням цін на енергоносії та продукти харчування. Зараз гарний час підбити підсумки війни в шести пунктах на основі численних колонок авторів з усього світу.

1. Тяжкі жертви невинних

Незважаючи на те, що найгірший місяць жертв серед цивільного населення, здається, позаду, сотні українських мирних жителів все ще втрачають життя щомісяця, і набагато більше отримують поранення:

2. Мільйони біженців розкидані по Європі

Перед початком війни вважалося, що з України могли втекти від 1 до 5 мільйонів біженців. Цей прогноз виявився занадто консервативним. Зараз по всій Європі зареєстровано близько 6,7 мільйонів біженців, не враховуючи тих, хто повернувся додому — УВКБ ООН зафіксувало близько 11 мільйонів перетинів кордону з Україною та 4,7 мільйона перетинів назад в країну.

3. Глобальна підтримка України згасає

Жахи, що відбуваються в Україні, об'єднали демократичний світ і його громадськість. У Великій Британії, де я проживаю, українські прапори досі майорять на знак моральної підтримки. Уряди направили Україні мільярди доларів військової, гуманітарної та фінансової допомоги та наклали санкції на Путіна та його пособників.

Але це не зупинило кровопролиття, і, як зазначає Лара Вільямс, громадська підтримка зменшуватиметься, чим довше затягнеться війна, особливо коли країни намагаються впоратися з проблемами вдома, такими як різке зростання вартості життя. В опитуванні 10 європейських країн , проведеному в травні, 42% респондентів сказали, що їхні уряди приділяють надто багато уваги Україні щодо їхніх проблем.

4. Путін перемагає в енергетичній битві

Звичайно, багато проблем Європи походять від того самого ворога, що й Україна: Путіна. Поки він надсилає бомби в Україну, він також успішно торгує енергоносіями.

Перспективи енергетичних ринків досить похмурі. Хав'єр Блас пише, що яким би показником ви не користувалися, Путін перемагає в енергетичній битві. Росія все ще щодня заробляє сотні мільйонів доларів від продажу нафти для фінансування вторгнення. Це означає, що вона може дозволити собі відмовитися від доходів від продажу природного газу та чинити ще більший тиск на Берлін, Париж і Лондон, які готуються до масштабного підвищення цін на енергоносії та дефіциту. Орієнтовна ціна на електроенергію на рік вперед у Німеччині зросла за останні шість місяців до історичного максимуму та майже не демонструє ознак уповільнення:

Німеччина добре попрацювала над наповненням своїх газових запасів, і тепер ціль заповнення на 95% до листопада виглядає досяжною. Але Джуліан Лі каже, що ризик холодної темної зими з відключенням електроенергії залишається дуже реальним для багатьох людей на континенті. Це тому, що фізична доступність — це лише одна частина рівняння, інша — ціна — і це стає складніше. Косово вже запроваджує відключення електроенергії після того, як у його дистриб’ютора закінчилися гроші на імпорт електроенергії з Албанії. Цілком ймовірно, що протягом наступних шести місяців ми побачимо, що більше країн підуть цьому прикладу — Великобританія вже планує відключення електроенергії в січні.

5. Швейцарія все ще нейтральна, і це добре

Позиція демократичного світу проти російських злочинів викликає незручне запитання щодо однієї країни: Швейцарії. Нейтралітет був частиною національної ідентичності Швейцарії протягом століть, але чи справді вони можуть продовжувати залишатися нейтральними та стверджувати, що дотримуються демократичних і гуманітарних цінностей перед обличчям цього вторгнення? Андреас Клут каже, що це повинно бути. Врешті-решт потрібно буде досягти миру, і для цього важлива справді нейтральна обстановка. Наразі Женевське озеро є найкращим варіантом, який у нас є.

6. Наступні шість місяців будуть значно відрізнятися від перших шести

Тож що далі? З точки зору війни, Хел Брендс писав на початку місяця, що війна зараз вступає у вирішальну третю фазу . Підсумовуючи, першою фазою був невдалий бліцкриг Росії, а другою фазою був поштовх Москви захопити всю територію Донбасу вздовж кордону.

На третьому етапі український контрнаступ відбудеться на півдні. Якщо Україна зможе відвоювати достатньо території, час буде на її боці. Це буде так само про психологію, як і про тактику.

Тим часом Путін протягом півроку був настільки зосереджений на переосмисленні минулого та переживанні сьогодення, що забув про майбутнє. Наразі йому вдалося зберегти явну підтримку громадськості:

По суті, це тому, що росіяни не сподіваються заплатити за цю війну. Але це неминуче, що реальність зрештою кусає, каже Клара Феррейра Маркес — і кусає боляче. Країну чекає майбутнє з товарами низької якості з низькими стандартами безпеки, мізер прямих іноземних інвестицій і зниження реальних доходів. McDonald's, наприклад, замінили на «Вкусно і Точка», але картоплі фрі немає.

Це схоже на кінець Радянського Союзу, якщо він справді колись закінчиться. Сам союз може перестати існувати, але війна — лише остання і найстрашніша його передсмертна агонія. Брендс пояснює, що проголошення незалежності України в 1991 році допомогло здійснити початковий розпад режиму. На жаль, це символічно, що Україна сьогодні знаходиться в центрі відчайдушних спроб Путіна відновити російське панування.

Можна з упевненістю сказати, що останні шість місяців незмірно змінили життя незліченних людей — і світовий порядок. Єдине, що можна сказати напевно, це те, що наступні півроку загрожують так само.


Теги:

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling