Харьков

В Харькове лучшие друзья человека пришли на помощь гвардейцам (видео)

18 июня 2020 14:39

Угрозы жизни и здоровью, повышенный уровень стрессов, нагрузок, высокая индивидуальная ответственность - пока это будни гвардейцев Украины, которая оказывает вооруженное сопротивление агресси соседней России.

Психологическое состояние бойцов НГУ пристально контролируется специалистами, ведь от этого зависит их способность выполнять сложные боевые задачи.

На помощь психологам-гвардейцам в их нелегком труде пришла канистерапия - сравнительно новый, но в последнее время все популярнее метод, о котором рассказывает пресс-служба ведомтства.

***

Термін «каністерапія» походить від латинського canis – собака, та грецького θεραπεία – лікування. Так називається метод психоціального та фізико-реабілітаціного впливу на людей, які цього потребують, через спеціально навчених та керованих собак. Палким ентузіастом впровадження каністерапії у своєму підрозділі виступає старший офіцер-психолог окремого загону спеціального призначення капітан Маргарита Головіна. У цій нелегкій справі на волонтерських засадах її підтримує кінолог-каністерапевт Ярослава Касогова та її терпавтичний собака.

«Каністерапія знижує гостроту симптомів депресії, тривоги, нестачі уваги, розладу поведінки, посттравматичного стресового розладу. Відбувається функціональне покращення у сфері самооцінки, соціалізації, відновлюється пам’ять, здатність до навчання. На даний час в Україні все частіше використовують згадані види терапії для реабілітації військовослужбовців з ПТСР та погіршенням емоційного фону, що позитивно впливає на розвиток особистості та повертає воїна до нормального і спокійного життя», – пояснює капітан Маргарита Головіна.

Пані Маргарита зауважує, що далеко не кожен собака може стати каністерапевтом. У нього повинен бути відповідний темперамент, для цього наполегливо навчають, і він проходить спеціалізовані іспити. Свого часу всі ці етапи пройошов флетретвивер Веліміра. Це – дівчинка. Мірі, наразі, три з половиною роки. Вона досить активна, може легко галопом і в стані азарту пробігти п’ять кілометрів, водночас дуже швидко заспокоюється. Особливо, якщо потрібно заспокоїти емоційно-збудженого клієнта. Фактично, Міра здатна «читати» людину. Наразі вона разом допомагає гвардійцям у реабілітації.

«До каністерапії ми з Мірою потрапили три роки тому. Розпочали тут у Харкові, де є такі кінологи-ентузіасти, які розвивають цей напрямок. Мій собака дуже потребує уваги людей, моєї їй замало. Любить грати, особливо з дітьми. Їх вона просто обожнює. Вирішили спробувати (власне на таких курсах ми познайомились з Маргаритою). Спершу було надзвичайно важко, хоч я і маю психологічну освіту. Потрібно дуже пильно стежити не лише за станом людини, на яку спрямована терапія, але й на собаку. Тваринка викладається на всі сто, тому важливо, щоб не перевтомилася, особливо емоційно. Собака має виходити з сесії, коли з’явились перші ознаки втоми, але вона ще може і хоче працювати», – розповіла кінолог-каністерапевт Ярослава Касогова.

На останок пані Маргарита також розповіла, що анімалотерапія, як і будь-який інший метод, має свої обмеження. Її немає сенсу застосовувати у випадку глибокого антисоціального розладу особистості пацієнта, певних психотичних станів, сильної деменції або пошкодженні мозку. Хоча новітня історія науки фіксує справжні прориви, навіть, при настільки важких діагнозах. Капітан Головіна також вважає, що для відновлення психологічної гармонії гвардійців каністерапія підходить майже ідеально, за рідкими винятками.


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling