Лонгриды

Как сохранить нервы в период карантина? Гвардейцы делятся "военными" техниками (видео)

8 апреля 2020 06:52

Карантин - время стрессов и проверки своих нервов. О том, как сохранить спокойствие и равновесие в сложившейся ситуации рассказали гвардейский врач подполковник Юрий Волощенко и военный психолог подполковник Станислав Кузнецов - о «пограничном» направление в медицине - психосоматике.

И о том, как возвращают внутреннюю гармонию и помогают преодолевать стресс комплементарные методы лечения, а именно психологическая диета и дыхания от психолога Владимира Олийныка.

Душа і тіло тісно взаємопов’язані. Психічне та фізичне здоров’я – це два життєво важливих напрямки життя, як залежать один від одного.

Що таке психосоматика?

Психосоматика – (psycho – "душа" и soma, somatos – "тіло") – це напрямок у медицині і психології, що вивчає і пояснює вплив емоційних переживань, стресів і психологічних проблем на фізичний стан.

Які хвороби вважаються психосоматичними?

Медицині відомо близько 20 тисяч різних захворювань. До психосоматичних хвороб лікарі і психологи відносять майже усі з них, крім тих, що отримані у наслідок нещасних випадків.

«Психосоматичні хвороби - серцево-судинні захворювання, порушення артеріального тиску, виразки, гастрити, бронхіальна астма, артрити та іпохондрія», – зазначає начальник медичної служби підполковник Юрій Волощенко.

Як виникає психосоматичне захворювання?

Емоції – це важлива інформація про те, як ми реагуємо на зовнішній світ, не можна не звертати на них уваги. Проте коли ви їх подавлюєте, або не можете проявити – це негативно впливає на тіло.

Начальник відділення психологічного забезпечення підполковник Станіслав Кузнєцов, зазначає, що сучасній людині стресу не уникнути, проте справа у тому, як на нього реагувати.

"Людина у сучасному житті має великий темпоритм і на неї впливає соціально-економічні, біологічні чинники, у тому числі і навколишня середа. Це призводить до перевантаження. У людей чомусь є упередження, щодо звернень до психологів. На думку багатьох звернутися до психолога за порадою – це означає проявити свою слабкість. Проте, коли у них болить зуб, вони йдуть до стоматолога, коли серце – до кардіолога. Коли виникають внутрішні занепокоєння, люди вирішують, що усе пройде само собою і допомога не потрібна. Наш відділ створений у 2014 році, і на початку роботи нам доводилося постійно ініціювати психологічну допомогу, з військовослужбовцями, яким, на нашу думку, це було необхідно. Зараз ситуація докорінно змінилася, бо до нас звертаються не лише зі службовими, а і з особистими питаннями".

Принцип «лікувати людину, а не хворобу» на практиці використовується дуже рідко. У сучасній медицині головним чином борються з фізіологічними причинами хвороби, а психоемоційні фактори майже не враховуються, каже Станіслав.

Інформаційний простір зараз переповнений негативними новинами і прогнозами щодо пандемії коронавірусу. Проте життя триває і вимагає від нас критичної оцінки ситуації та адекватності. Як зберігати спокій і не піддаватися стресам розповідають психологи Національної гвардії України. Якщо ви відчуваєте, що тривога та страх накривають вас з головою і ви ось-ось втратите контроль над собою, для опанування власними емоціями вам стануть у пригоді прості дихальні вправи.

Як запобігти стресу в період карантину за допомогою дихальних технік

Інформаційний простір зараз переповнений негативними новинами і прогнозами щодо пандемії коронавірусу. Проте життя триває і вимагає від нас критичної оцінки ситуації та адекватності. Як зберігати спокій і не піддаватися стресам розповідають психологи Національної гвардії України.

Якщо ви відчуваєте, що тривога та страх накривають вас з головою і ви ось-ось втратите контроль над собою, для опанування власними емоціями вам стануть у пригоді прості дихальні вправи:

Як це працює?

Прискорене дихання, викликане страхом чи панікою, змінює газовий баланс в крові та викликає ще більше неприємних відчуттів. Цьому ефекту можна запобігти шляхом уповільнення дихання. За рахунок збільшення вуглекислого газу в крові та зменшення рівню адреналіну психоемоційний стан нормалізується.

Що для цього треба?

Для початку максимально вирівняйте дихання, подовжуючи видих. Потім починайте. Вдихайте 3 секунди, потім утримуйте дихання 5 секунд і видихайте протягом 8 секунд. Намагайтеся дихати не тільки грудьми, але і животом. Зробіть вдих носом, а видих через рот. Ця техніка працює завжди. Якщо Ви налаштували себе на її виконання, то швидко відчуєте результат.

Наступна дихальна техніка«вогненнедихання» допоможе звільнитися від емоцій, що вирують –гніву, агресії, тривоги. Вам потрібно уявити себе величезним драконом, який дихає вогнем. Уявіть, як вас переповняє енергія, жар і вогонь. Видихайте повільно цей жар, роздмухуючи ніздрі, поступово збільшуючи темп. Дихати потрібно тільки носом, всю увагу зосередьте на видиху.


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling