Политика

Около 900 защитников Украины в этом году получат новые знания при поддержке НАТО

3 июля 2019 18:26

Впродовж дводенної поїздки до Західного регіону представники Офісу НАТО в Україні, громадської організації «Західний регіональний центр перепідготовки та соціальної адаптації військовослужбовців» (м. Львів) провели низку профорієнтаційних заходів зі слухачами курсів з перепідготовки на цивільні спеціальності.

Про це повідомляє прес-служба Міноборони.

Зокрема у Червонограді менеджер Програми НАТО-Україна Крістофер Штаудт, виконавчий керівник Програми Олександра Огороднікова, секретар міської Ради Олександр Грасулов та представники Центру з перепідготовки Андрій Рой й Михайло Герцик взяли участь в урочистостях з нагоди випуску навчальної групи 350-годинного курсу «Менеджмент безпеки бізнесу».

Захід відбувся за участі представників органів місцевого самоврядування, громадських організацій, відділу Державної служби зайнятості та педагогічного колективу Вищого професійного училища № 11 на базі якого й відбувалося тримісячне навчання.

У своєму вітальному слові Крістофер Штаудт привітав випускників із завершенням навчання та поінформував їх про перспективні напрацювання Офісу НАТО, які в подальшому допоможуть створити в Україні дієву систему перенавчання військовослужбовців, які звільнятимуться з військової служби у наступні роки на цивільні спеціальності.

— Цього року у різних містах країни дипломи та сертифікати міжнародного зразка отримають близько 900 випускників. Значна їх кількість — це представники Збройних Сил України, а також з інших міністерств та силових відомств. Майже всі вони брали участь в Антитерористичній операції та операції Об’єднаних сил. Приємно, що на курси зголошуються все більше жінок-військовослужбовців, — зауважив пан Крістофер Штаудт.

Також він розповів про перспективи розгортання системи переходу від військової служби на цивільні спеціальності.

— З літа 2015 року, паралельно з освітньою роботою, ми ґрунтовно працюємо у сфері політичних консультацій, метою яких є створення Трастового фонду для фінансової підтримки системи переходу з військової кар’єри на професійну цивільну. На цей час ми знаходимося наприкінці перехідної фази Трастового фонду і зараз разом із Міністерством ветеранів та усіма міністерства з військовими формуваннями ми сформували проектну пропозицію на наступні етапи діяльності Трастового фонду. Зокрема, документація має бути найближчим часом подана від української сторони до НАТО з проханням підтримати таку діяльність. Сподіваємося, що відповідь буде позитивною і знайдеться країна-член Альянсу, яка підтримає подальше створення системи адаптації військовослужбовців до цивільного життя в Україні. Якщо так станеться то матимемо ще 2,5 роки на те, аби повністю реалізувати цю ідею, — наголосив пан Крістофер Штаудт.

1 липня, у містах Стрий та Дрогобич відбулися урочистості з нагоди початку навчання нових груп в межах 350-годинного курсу «Менеджмент безпеки бізнесу».

Виступаючи перед учасниками заходів, менеджер Програми НАТО-Україна Крістофер Штаудт акцентував увагу на тому, що ніщо не буває абсолютно безкоштовним.

— Від вас ми очікуємо серйозних інвестицій — ваших часу, уваги, зосередженості, натхнення та виваженого ставлення до навчального процесу, викладачів. Так — навчання є безкоштовним для вас, але за фінансування цивільного бюджету НАТО, який складається із внесків звичайних людей, які живуть і працюють в країнах НАТО. Пам’ятайте про це і вчіться, — додав він.

Він також поінформував присутніх про те, що з осені 2014 року розпочато цикл триденних семінарів з психологічної реабілітації для демобілізованих учасників АТО/ООС.

— За цей час проведено 209 таких занять, до яких було залучено 8400 осіб зі ЗС України та інших військових формувань. Основною метою було надання підтримки людям, які повернулися з фронту в подоланні синдрому посттравматичного розладу.

За словами директора громадської організації «Західний регіональний центр перепідготовки та соціальної адаптації військовослужбовців» Андрія Роя цього року коштом НАТО вже пройшли перенавчання 92 слухачі з Червонограда, Бродів та Луцька.

— До завершення року плануємо розпочати курси у Львові, можливо, в Івано-Франківську. Окрім того, якщо матимемо від Офісу НАТО в Україні фінансову підтримку, зможемо набрати навчальні групи в Самборі та Яворові, — додав Андрій Рой.

Довідка. Співпраця ГО «Західний регіональний центр перепідготовки та соціальної адаптації військовослужбовців» з НАТО розпочалася в 1999 році. За цей час завершено 18 мовних курсів, 214 військовослужбовців пройшли перепідготовку з німецької та англійської мов. 87 навчальних груп завершили навчання на економічних курсах.

Лише в минулому році навчання відбувалося у містах Броди, Дрогобич, Самбір, Володимир-Волинський, Луцьк, Яворів та Львів.

За фінансування НАТО перепідготовку пройшли 2061чоловік.


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling