Лонгриды

Харьковским военкомам, занимавшимся похищением парней на улицах, грозит до пяти лет за решеткой (фото, видео)

21 июня 2019 15:51

Об этом сообщает полиция Харьковской области:

20 червня до служби «102» надійшло повідомлення від 26-річного чоловіка про те, що до нього на вулиці підійшли четверо невідомих у цивільному одязі. Вони представились працівниками військкомату та повідомили, що він затриманий.

На місце події виїжджала слідчо-оперативна группа та патрульна поліція. Для з’ясування всіх обставин учасники події були доставлені до Слобідського відділу поліції для написання заяв та пояснень за даним фактом.

Слідчим відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає обмеження волі на строк до 5 років або позбавлення волі на строк від 2 до 5 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років. Всі обставини події наразі встановлюються.

Напомним, харьковчане сдали военкоматовских похитителей молодежи в полицию и военную прокуратуру.

Соответствующее видео харьковчане опубликовали в соцсетях. Как видно из видео, на место была вызвана полиция, которой молодой человек пояснил, что фигурирующие на видео "неизвестные" противозаконно пытались лишить его свободы.

На место ЧП были вызваны представители военной прокуратуры, семь похитителей из военкомата были доставлены для разбирательства в РОВД. На видео представители военкомата рассказывают, что занимались похищениями молодых людей в свой выходной день, поэтому одеты в гражданскую одежду, а не в военную форму. Представитель военной прокуратуры на видео заявлет о том, что по факту противоправных действий сотрудников военкомата информация будет внесена в единный реестр досудебных расследований по ст. 365 УК Украины.

Напомним, человек, который получил по лицу от харьковчан, уже был фигурантом других видео. Его обвинили в приставании к прохожим и попытке похитить парня: Тогда фигурант видео получил от парня отпор в виде струи перцового газа в лицо.

Напомним, по всей Украине молодые люди массово отказываются служить срочную службу на тех условиях, которое сегодня предлагает государство. Ради сохранения своих "погон и мест", для выполнения плана призыва сотрудники военкоматов устраивают противозаконные уличные облавы и похищают людей, отвозя их сразу в военкоматы и грубейшим образом нарушая их права.

Ситуация с похищением парней на улицах приобрела такие масштабы, что заинтересовала миссию наблюдателей ОБСЕ, чьи представители в Харькове встретились с родственниками молодых людей, которые были похищены сотрудниками военкоматов. Соответствующее заявление о противоправности облав военкоматов сделала полиция, а Харьковская правозащитная группа пошагово дала пояснения, какие статьи Уголовного кодекса Украины нарушают сотрудники военкоматов.

Кроме того, юристы признали, что в случае попыток похищений или принудительной доставки в военкомат молодые люди имеют полное и законное право применять все меры и средства самообороны.

При этом в Командовании Сухопутных войск Украины со своей точки зрения дали разъяснения об особенностях призыва на срочную службу. Соотвтетствующую информацию армейцы опубликовали на своей официальной странице в соцсети:

Останнім часом в мережі Інтернет почали з'являтися публікації з критикою призову на строкову службу в Збройних Силах України та інших складових сектору безпеки і оборони України.

Командування Сухопутних військ Збройних Сил України 👉надає роз'яснення щодо положень законодавства України, яким визначається процес призову.

Відповідно до статті 65 Конституції України «Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов'язком громадян України. Громадяни відбувають військову службу відповідно до закону».

В статті 43 Конституції України визначено, що «Не вважається примусовою працею військова або альтернативна (невійськова) служба, а також робота чи служба, яка виконується особою за вироком чи іншим рішенням суду або відповідно до законів про воєнний і про надзвичайний стан».

Відповідно до Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” та постанови Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 р. N 352 “Про затвердження Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом” на Генеральний штаб Збройних Сил України покладається: керівництво діяльністю військових комісаріатів з підготовки громадян до військової служби, проведення приписки до призовних дільниць, організації військового обліку призовників, їх відбору для прийняття на військову службу за контрактом та проведення чергового призову громадян на строкову військову службу.

На оперативні командування покладається: відповідальність за стан роботи у військових комісаріатах з питань підготовки громадян до військової служби, проведення приписки громадян до призовних дільниць, організації ведення їх військового обліку, всебічного вивчення особистих якостей призовників, їх відбору для прийняття на військову службу за контрактом та своєчасного призову на строкову військову службу; організація контролю за підготовкою призовників військово-технічних спеціальностей та допризовною підготовкою юнаків; керівництво та контроль за розробленням планів чергового призову громадян на строкову військову службу в областях, м.Києві з урахуванням пропорційного їх розподілу та потреби в накопиченні військовонавчених ресурсів військовозобов'язаних для Збройних Сил та інших військових формувань, організація відправок у військові частини громадян, призваних на строкову військову службу; підбиття підсумків роботи військових комісаріатів підготовки та проведення призову за минулий рік на нарадах керівного складу оперативних командувань та доведення їх результатів до начальника Генерального штабу Збройних Сил.

На військові комісаріати покладається:здійснення контролю за виконанням громадянами та посадовими особами вимог Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу"; своєчасне розроблення та подання на розгляд органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування пропозицій щодо організації підготовки громадян до військової служби, приписки і призову їх на строкову військову службу та організованого відправлення призваних до військових частин; проведення разом з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, територіальними підрозділами Товариства сприяння обороні України (ТСО), іншими громадськими організаціями, підприємствами, установами та організаціями, навчальними закладами активної роботи з підготовки громадян допризовного та призовного віку до військової служби, роз'яснення вимог Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу; забезпечення формування навчальних груп призовників для підготовки у навчальних закладах ТСО та професійно-технічних навчальних закладах, а також контроль за ходом підготовки спеціалістів; своєчасний добір та проведення інструктивно-методичних занять з лікарями, технічними працівниками та іншим обслуговуючим персоналом, який залучається для роботи на призовних дільницях; підготовка пропозицій щодо визначення подання їх на затвердження головам місцевих державних адміністрацій відповідно.

На органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації покладається: в адміністративно-територіальних одиницях, де немає військових комісаріатів, відповідні органи місцевого самоврядування, керівники підприємств, установ та організацій, у тому числі навчальних закладів, незалежно від підпорядкування і форм власності зобов'язані на вимогу військових комісаріатів сповіщати призовників і військовозобов'язаних про їх виклик до військових комісаріатів, забезпечувати своєчасне прибуття за цим викликом, у семиденний строк повідомляти районні (міські) військові комісаріати про прийняття на роботу (навчання) та звільнення з роботи (навчання) призовників і військовозобов'язаних; органи виконавчої влади, що здійснюють реєстрацію місця проживання чи перебування осіб, виконавчі органи сільських, селищних, міських рад зобов'язані: здійснювати реєстрацію за місцем проживання або перебування чи зняття з реєстрації призовників, військовозобов’язаних та резервістів лише в разі наявності в їхніх військово-облікових документах позначок військових комісаріатів відповідно про зняття з військового обліку або про перебування на військовому обліку за місцем проживання або перебування; надавати районним (міським) військовим комісаріатам допомогу у прийнятті допризовників на військовий облік, проведенні призову громадян на військову службу (збори), контролі за виконанням ними правил військового обліку та виявленні громадян із числа призовників і військовозобов'язаних, які порушують ці правила;
надсилати у двотижневий строк до військових комісаріатів або органів місцевого самоврядування, що ведуть військовий облік, відомості про осіб, які отримали громадянство України і повинні бути взяті на військовий облік.

На органи Національної поліції покладається: за зверненнями військових комісаріатів або органів місцевого самоврядування, що ведуть військовий облік, проводити розшук, затримання і доставку до військових комісаріатів громадян, які ухиляються від виконання військового обов’язку, а також надсилати у двотижневий строк до військових комісаріатів або органів місцевого самоврядування, що ведуть військовий облік, відомості про випадки виявлення громадян, які не перебувають, проте повинні перебувати на військовому обліку.

Последний пункт, который произвольно трактуется военными, требует пояснений. Их еще в 2016 году дал Министр внутренних дел Арсен Аваков в связи с принятием Верховной Радой Украины Закона о Национальной полиции Украины. В частнорсти, глава МВД отметил, что публичные призывы отдельных должностных лиц привлечь подразделения Нацполиции к обеспечению принудительного привода призывников в военкоматы являются безосновательными и не относится к служебным обязанностям сотрудников полиции.

По его словам, участие работников Нацполиции в этом процессе может осуществляться только в рамках уголовного производства по фактам уклонения от призыва на срочную военную службу. В противном случае это приведет к нарушению конституционных прав и свобод граждан и негативно повлияет на имидж Национальной полиции Украины.

«Я обратился с соответствующей просьбой к председателю Национальной полиции провести разъяснительную работу с личным составом на местах во избежание обвинений в превышении власти и не допустить конфликтов полиции с населением», - отметил Арсен Аваков.


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling