Харьков

Фото-факт: как харьковчане контракт с армией подписывают

12 февраля 2016 19:46

Той факт, що влада усвідомлено намагається розвинути армію, говорить про те, що нарешті дії стали спрямовані в правильному напрямку. Мова про мотивовану контрактну армію, яка має замінити примусову строкову службу або мобілізацію.

Тому аби мати доцільну картину, як її формування відбувається ні на папері, а у житті, кореспонденти Главного відправились у м.Чугуїв на Харківщині.

Військове містечко - Башкіровка, частина 92 механізованої бригади, саме тут ми зустріли декількох добровольців, які бажають  укласти  контракт з ВСУ.  Перше відверте здивування: серед кандидатів одних «соціальних» паразитів»  - людей з відсутнім рівнем культури але не мотивованих чоловіків.

Втім, згодом стає ясно – чому саме.  Бо майже для кожного з присутніх це вже «друге коло служби», адже саме їх – представників перших двох хвиль мобілізації називають «золотим фондом» звісно жартуючи, але нітрохи не додаючи іронії.

Далі – думки та коментарі учасників. Відверто та без журналістського впливу.

Юрій, 30 років. Освіта - середня спеціальна (столяр). Перша хвиля мобілізації. Бажає підписати контракт.

«Я був в АТО, Щастя, Станиця Луганська.. . бачив все з середини. Родини в мене не має, тому ніщо не тримає вдома, ремонти які робив на «цивілці» набридли, тому я думаю досвід, який я отримав  на війні, може знадобитися там хлопцям. Там займав посаду кулеметника».

Сашко, 34 роки. Освіта - середня спеціальна. Перша хвиля мобілізації. Хоче підписати контракт на 6 місяців.

«Вдома важко сидіти, треба туди до хлопців,  я в них був командиром відділення, мав 11 чоловік особового складу. Гроші не головне в цьому випадку, добре, що хоч платять, можу родину годувати, але якщо йти тільки за тим , що обіцяє держава (сміється)... Говорили про землю 2 га- її для «атовців» немає, уділ на забудову теж не дали, лікарняне забезпечення – кульгає. Так що дівчата, ми туди, бо справу почату треба завершити, ось так».

Андрій Гуренко, мобілізований, офіцер-психолог.

«Всі контрактники після проходження навчання будуть направлені до зони антитерористичної операції, відсиджуватися тут ніхто не буде, основна заробітна платня - премія, тому в разі порушення правил підписаного контракту ви зможете отримати гроші в розмірі  300- 500 гривень. Так що давайте, щоб бажання заробити, якось перетнулося з бажанням - захистити державу. А то до нас відсотків 20 приходять тільки заробити, а питаєш – «В АТО поїдеш?»

- Ні, у мене троє дітей…

- А у мене двоє дітей, і я туди їжджу, періодично.

Запитуємо у пана Андрія, за якими критеріями обирають службовців?

- Всі фактори враховуються, навіть зовнішній вигляд. До того ж кожен проходить детальну перевірку під час тестування і співбесіди з двома фахівцями. За результатами, якщо думка моя і колеги співпадає, ми можемо дозволити людині далі працювати в нас. Але дійсно найголовнішим критерієм є бажання захищати Батьківщину і адекватне сприйняття того, на яку службу йде. Основна маса , яка повертається знову на контракт - це третя хвиля мобілізації, люди, які відвоювали рік, бачать, що нічого не змінюється – підписують контракт ».

Владислав, 21 рік, контракт на три роки.

«Строкова служба дещо обтяжує, а контракт дозволяє бути більш вільним. Я розумію, що це якісь привілеї, стаж, досвід роботи, зарплата, до того ж я хочу бути військовим, тому це мені не завадить. Зараз не має місця, куди може йти працювати молодь. Звісно, не все так, як обіцяли по контракту, наприклад, квартиру нікому не видали (посміхнувся). В АТО я не був, хіба що якісь відрядження короткострокові, молодих мало хто хоче брати під своє командування, це зайві клопоти і відповідальність перед батьками навіть».

Анастасия Салашна,

студентка 3 курса кафедры телерепортерского мастерства

Харьковской государственной академии культуры


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling