Політика

Агенція AFP з’ясувала подробиці щодо безпекових заходів під час Саміту миру в Швейцарії

саміт, формула миру
Щоб пройти через контрольно-пропускний пункт, місцевим жителям потрібно отримати перепустку в спортивному залі в Оббургені / Фото AFP

Швейцарія проводить масштабну операцію з безпеки навколо саміту щодо України, який відбудеться цими вихідними, маючи на меті запобігти не лише фізичним загрозам, але й кібератакам та дезінформації, пише AFP News Agency.

Десятки глав держав і урядів прилетять на зустріч до розкішного курорту Бургеншток з видом на Люцернське озеро, до нього буде залучено до 4 000 військових і створено сталеве кільце.

Близько 6,5 кілометрів огорожі і вісім кілометрів колючого дроту піднімаються вгору, а долина за ексклюзивним готельним комплексом перетворена на тимчасовий військовий вертолітний майданчик.

“Подія такого масштабу вимагає всебічних заходів безпеки”, – заявила напередодні саміту президент Швейцарії Віола Амхерд.

Розташований високо на гірському хребті, з трьох боків оточений водою, Бургеншток відносно легко ізолювати.

Понад 400 місцевих жителів, які мають будинки і ферми за межами КПП, потребують спеціальної перепустки, щоб потрапити в “червону зону”.

Незважаючи на міжнародне значення події, відповідальність за безпеку лежить на крихітному сільському кантоні Нідвальден.

П’ятий найменший з 26 швейцарських кантонів як за розміром, так і за чисельністю населення, Нідвальден налічує лише 45 000 мешканців.

Військові захищатимуть інфраструктуру, забезпечуватимуть повітряний транспорт і розвідку, вестимуть спостереження і проводитимуть оперативні заходи на озері, а також надаватимуть логістичну і командну підтримку.

Солдати вже кілька днів займають позиції на звивистих поворотах дороги, що веде до Бургенштока.

Гелікоптерний майданчик, над яким пасеться худоба з дзвінкими дзвіночками, був побудований з металевою доріжкою на полі, що хлюпає.

Достатньо великий, щоб вмістити п’ять гелікоптерів, він оточений подвійним шаром сталевої огорожі і колючого дроту.

“Армія має можливість створити тимчасову зону зльоту і посадки в будь-якій точці країни”, – сказав генерал-майор Даніель Келлер, командувач 2-го територіального дивізіону швейцарської армії, до складу якого входить Нідвальден.

“Міністерство закордонних справ вирішує, які люди летять звідси і куди. Армія забезпечує інфраструктуру”, – сказав він журналістам цього тижня.

Він сказав, що збройні сили звикли підтримувати повітряний суверенітет.

“Федеральний закон чітко вказує на можливість збити літак”, – сказав він, залишаючись при цьому небагатослівним щодо потенційних загроз, таких як безпілотники.

“Я напружений, але я впевнений, що ми зможемо впоратися з цим”.

Швейцарські спецслужби також працюватимуть над виявленням і запобіганням загрозам.

Пам’ятаючи про потенційні ядерні, біологічні і хімічні загрози, фахівці посилять моніторинг рівнів радіоактивного випромінювання в регіоні, заявила влада.

Окрім потенційних фізичних загроз, Швейцарія також має справу з атаками в кіберпросторі та потоком дезінформації навколо події.

Росія, яка вторглася в Україну у 2022 році, не візьме участі у саміті.

Міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс заявив, що існує “очевидна зацікавленість у порушенні нормального ходу конференції”.

Він зазначив, що збільшилася кількість дезінформації, включаючи “істеричні трансляції або образливі трансляції, аж до фейкових новин”.

Амхерд сказав, що дезінформація була “настільки екстремальною, що ясно, що дуже мало з цієї інформації відповідає дійсності”.

Перша хвиля розподілених атак типу “відмова в обслуговуванні” на урядові веб-сайти та організації, що брали участь у саміті, розпочалася в четвер.

DDoS-атаки роблять веб-сайти або мережеві ресурси недоступними, переповнюючи їх шкідливим трафіком.

“Атаки були очікуваними і, ймовірно, пов’язані з проведенням саміту. Вони призвели до незначних перебоїв у роботі”, – заявили в Національному центрі кібербезпеки.

Під час саміту було створено аварійний центр для проведення технічного аналізу і комунікаційну платформу для інформування про “розвиток кіберзагроз”.


Теги: ,

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling