Думки

До Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми

30 Липня 2018 07:47
Игорь КОТВИЦКИЙ

Людина – не товар! Саме право на свободу та гарантія недоторканості особистості є однією з ключових ознак демократичності держави. Боротьба з торгівлею людьми та примусовою працею – є наріжним каменем в цій сфері.

Згідно з оцінками Міжнародної організації праці, число жертв примусової праці сьогодні становить майже 21 млн. осіб. Переважна кількість постраждалих людей знаходиться у країнах Африки та Близького Сходу. В Україні ситуація не така критична, але злочини цієї категорії є, все-ж таки, доволі розповсюдженими. За роки Незалежності жертвами торгівлі людьми стали близько 160 тисяч українців. Найчастіше це відбувалося, коли наші співвітчизники їхали працювати закордон.

За даними статистики, все більшого поширення набувають форми торгівлі людьми, не пов’язані з сексуальною експлуатацією, зокрема – трудова експлуатація (сільськогосподарські роботи, будівництво, примусове жебракування). Причому жертвами найчастіше стають чоловіки працездатного віку або особи з явними ознаками інвалідності, без постійного місця проживання та інші малозабезпечені категорії громадян.

За оцінками експертів, Україна має одну з найкращих в світі нормативно-правових баз з протидії торгівлі людьми. Але, як свідчить практика, для успішної та ефективної протидії злочинам в цій сфері тільки досконалого законодавства недостатньо. Необхідна постійна увага правоохоронних органів та міжнародна кооперація.

Останніми роками Україна перебувала в списку країн, які не відповідають мінімальним стандартам протидії торгівлі людьми і не здійснюють значних кроків у цьому напрямі. Але завдяки новим підходам МВС України до кримінального аналізу та підготовки правоохоронців, а також скоординованій міжвідомчій роботі, Україна суттєво покращила результати протидії сучасному рабству та вийшла з групи ризику.

У своєму щорічному звіті з протидії торгівлі людьми, що був оприлюднений влітку минулого року, Державний департамент США підвищив рейтинг України, виключивши її з «Переліку відстеження». При цьому наголошується, що українська влада «продемонстрували великі зусилля в питаннях засудження посадових осіб, які брали участь в торгівлі людьми». Також серед досягнень відзначається розширення міжвідомчої координації та навчання державних службовців, а також інші кроки, спрямовані на підвищення ефективності правоохоронних органів.

Що стосується кількісних показників, то у минулому році силами працівників органів системи МВС була припинена діяльність 29 організованих злочинних угруповань, що займалися торгівлею людьми. Кількість зареєстрованих кримінальних справ у сфері торгівлі людьми зросла до 346, тоді як у 2016 році зареєстровано 115 випадків. У свою чергу, фахівцями Державної прикордонної служби розкрито 25 каналів торгівлі людьми, затримано близько 600 осіб. Така ефективність – свідчення професіоналізму спеціалістів ДПСУ та результат тісної координації з закордонними колегами, в першу чергу, польськими та литовськими правоохоронними органами.

Протидія торгівлі людьми була й надалі залишається одним з найпріоритетніших напрямів розвитку як для МВС, так і для держави. Це підтверджують темпи викриття фактів торгівлі людьми у цьому році. Тільки у першому півріччі 2018 року зареєстровано 702 злочини в сфері торгівлі людьми або інших незаконних угод щодо людини.

Торгівля людьми та сучасне рабство – один з найбільш огидних видів злочинів у сучасному світі, з яким потрібно нещадно боротися. В Україні, завдяки особливій увазі з боку правоохоронних органів, тісній міжнародній кооперації в цій сфері та серйозній відповідальності за злочин (від 3 до 12 років!), поступово вдається взяти ситуацію під контроль.

Але, не зважаючи на це необхідно пам’ятати, що жертвою сучасних торгівців людьми може стати практично будь-хто.

У 2013 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 30 липня Всесвітнім днем протидії торгівлі людьми, основною метою якого є підвищення рівня поінформованості громадян про глобальну проблему торгівлі людьми і привернення уваги до тяжкого становища жінок, чоловіків та дітей, які постраждали від цього злочину.

Пам’ятайте, цей вид злочину набагато простіше запобігти, ніж розслідувати. Тому будьте постійно пильними та уважними!


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling