Общество

О боевых медиках и как ими стать в Нацгвардии Украины

10 декабря 2020 13:46

Этот курс применяют при подготовке боевых медиков в подразделениях НАТО, а обученные этому искусству могут спасать жизни наравне с квалифицированными врачами.

У желающих есть всего три месяца, чтобы стать штатной единицей подразделения и правой рукой санинструктора. Стартует обучение в Золочеве в 2021 году. Для этого не требуется ни медицинского образование, ни военного опыта, а лишь стремление спасать жизни людей.

Боевые медики: как ими стать и зачем они на востоке страны - рассказал начальник Медицинского управления Национальной гвардии Украины полковник Денис Трегуб и старший инструктор по тактической медицине старшина Елена Кощей.

***

Чим відрізнятиметься бойовий медик від інструкторів з тактичної медицини та від санінструкторів?

– Санінструктор – це особа з медичною освітою (медсестра чи фельдшер), а бойовий медик – це будь-який військовослужбовець, який має повноцінні уміння у наданні домедичної допомоги при пораненні чи травмах.

Інструктор з тактичної медицини, це особа, яка готує ввесь особовий склад навичкам надання долікарської та першої допомоги під час проведення спецоперацій. У кожному підрозділі не може бути лікаря чи фельдшера на фронті, а бойовий медик рятує життя безпосередньо на полі бою.

У нас у кожному підрозділі рівня роти, батальйону у 2014-16 був санінструктор чи фельдшер, та при значних санітарних втратах цього не досить і якщо на фронті не справлялися із масовими пораненнями та травмами – викликали медичне підсилення на себе. Але це втрата часу… Бойовий медик же буде у кожному підрозділі з рівня відділення, завжди й братиме на себе функції проведення сортування та евакуації, надання домедичної допомоги в ході тієї чи іншої кампанії чи операції.

У чому полягає робота бойового медика?

– Робота бойового медика полягає в безпосередньому наданні домедичної допомоги пораненим на передовій, здійсненні їх сортування та організації евакуації, а також допомога медичним спеціалістам у щоденній діяльності. Взводний бойовий медик постійно поруч зі своїми бійцями, адже навчає їх рятувати життя собі та товаришу поруч, виявляє захворювання й відправляє до фельдшера або лікаря у медпункт. Війна – це масові санітарні втрати, і якщо у підрозділі лише один медичний фахівець, то він точно не справиться з тим обсягом роботи, тому, власне, і з’явилася потреба у бойових медиках. Раніше були санітари-носильники, стрільці-санітари, які допомагали санінструктору. Їх визначав командир, а зараз ми хочемо, щоб бойовий медик це була штатна одиниця в підрозділі.

Чому цей курс стартуватиме у 2021, а не раніше, наприклад у 2015-2016 роках?

– Без організації тактичної медицини приступити до підготовки бойового медика складно. На початку 2015-го ми виходили з потреб фронту. Люди не вміли користуватися базовими засобами самодопомоги, пристроями для зупинки кровотечі. Усе використовувалося хаотично, інколи без необхідності, що призводило до браку тих чи інших засобів уже у важких ситуаціях. Тому ми нарощували знання з тактичної медицини та матеріальну базу.

Де крім НГУ будуть упроваджувати цей курс?

– Цей курс впроваджений у Міністерстві оборони й зараз упроваджується у нас, що дасть можливість провести апробацію та вдосконалити його.

Яка підтримка іноземних колег з операції Об’єднаної оперативно-тактичної групи Збройних сил Канади в Україні у цьому курсі?

– Спільно із представниками операції UNIFIER була створена теоретична платформа курсу, а також практично відпрацьовані основні елементи програми та кваліфікаційні стандарти.

Якому стандарту буде відповідати цей курс?

– Відповідатиме стандарту 68W CombatMedic.

Хто може стати бойовим медиком?

– Бойовим медиком може стати військовослужбовець, який планується для призначення на посаду бойового медика за умови попередньої фахової підготовки.

Цивільні: яка перекваліфікаційна програма їх очікує?

– Після підписання контракту та проходження навчання на Базовій підготовці рядового складу особа може відразу йти навчатися на курсі «Бойовий медик». У навчальному центрі планується додати до тримісячного курсу ще й курс лідерства, щоб кандидат міг отримати чергове військове звання і це збільшить мотивацію ставати саме бойовим медиком. Зараз у Національній гвардії є вакансії за даною посадою.

Яке новітнє медичне обладнання, що використовується в провідних арміях світу, буде в НГУ та доступне бойовим медикам для порятунку хворих?

–Вузловий турнікет, обладнання для внутрішньокісткового введення, обладнання для трахеостомії, шина тазова, фракційна шина Кендрика, набір для проведення ЛОР обстеження, портативні апарати ультразвукової діагностики, кисневі концентратори, дефібрилятори.

Слід згадати, 13 листопада начальник Навчального центру НГУ полковник Михайло Кулик, за участі представників Головного управління Національної гвардії України та операції UNIFIER привітали із завершенням навчання 8 військовослужбовців, які стали першопрохідцями цього курсу та вручили сертифікати інструкторам, які надалі навчатимуть охочих стати бойовими медиками Нацгвардії.


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling