Общество

14-летний кадет вместе с руководством МВД и НГУ почтил память погибшего под Славянском отца

29 мая 2019 13:49

Об этом рассказывает пресс-служба МВД Украины:

29 травня рівно п’ять років пройшло з моменту, коли поблизу гори Карачун проросійськими сепаратистами був збитий вертоліт і загинуло 12 наших побратимів разом із генералом Сергієм Кульчицьким. Один із членів екіпажу вижив.

«Ми сьогодні тут для того, щоб пам’ятати. Для того, щоб розуміти, що наші побратими виконували свою роботу, захищали свою країну і завдяки їм та таким як вони, які чесно воювали, ми маємо сьогодні Україну. Тоді, 29 травня 2014 року, наші хлопці на горі Карачун та ще один блок пост, були в оточені російських сепаратистів. У нас був єдиний шлях, хоч і ризиковий, і хлопці це добре розуміли, доставити туди воду та патрони», - сказав Арсен Аваков.

Він наголосив, що Сергій Кульчицький, який разом із бійцями вирушив на позиції біля Карачуна, був одним із тих хто координував добровольчі батальйони.

«Тоді у нас була ситуація, коли солдати та офіцери внутрішніх військ об'єдналися з добровольцями Майдану, щоб разом проти проросійській загрозі. Вони всі зібралися в Петрівцях, ситуація була дуже напружена, а Сергій Кульчицький зміг налагодити атмосферу. Тоді і була створена Національна гвардія України. Микола Балан, Степан Полторак і Сергій Кульчицький безпосередньо виконували цю роботу», - підкреслив Арсен Аваков.

Штурман вертольоту Олександр Макеєнко, якому вдалося вижити, згадує, що Сергій Кульчицький завжди приїздив до свої підлеглих, щоб підтримати моральний дух бійців та особисто отримати інформацію.

«Це було 29 травня 2014 року, ми виконували задачу за призначенням - доставка продуктів, води і ротація особового складу. Склали маршрут перельоту, виконали переліт на гору Карачун, провели там ротацію особового складу, виконали переліт на п’ятий блокпост, а після зльоту пролунав вибух, вертоліт втратив керування і сталась катастрофа, в якій загинуло 12 наших військовослужбовців. Із сумом висловлюю співчуття рідним загиблим. Вони виконали свій війковий і громадянський обов’язок», - розповів Олександр Макеєнко.

Виконуючий обов’язки командувача Нацгвардії Микола Балан зазначив, що дізнавшись про план польоту на гору Карачун Сергій Кульчицький миттєво прийняв рішення летіти до бійців: «Сказав що треба налагодити взаємодію із ЗСУ та підтримати морально-психологічний стан бійців і на жаль ,загинув разом із нашими бійцями».

Один ізвійськовослужбовців спецназу, який на той момент залишився на Карачуні, полковник Василь Віконський, згадує, що коли вертоліт із генералом Кульчицьким піднявся в повітря з лісу по ньому вистрелив ворожий ПЗРК: «Ми побачили спалах в небі і вертоліт повело. Далі розповідати нічого. Тих, хто стріляв ми відсунули боєм, вони хотіли забрати все зі збитого вертольоту».

Згадати батька на місці загибелі приїхав 14-річний Віталій Курилович. Коли ворожий постріл влучив у вертоліт, хлопцю було лише 10 років. Батько не встиг попрощатися з рідними та щось порадити сину, але Віталій вирішив – стане офіцером.

Пам'ять загиблих вшанували хвилиною мовчання та поіменно згадали всіх, хто назавжди лишився в строю.

«Генерал-майор Сергій Кульчицький, начальник управління бойової та спеціальної підготовки головного управління Нацгвардії України, перший за всю історію незалежності України генерал, який загинув під час виконання службових обов’язків. Солдат і генерал, людина, яка пішла на фронт разом із своїми бійцями. І загинув він разом з ними. Це був генерал від бога. Полковник Бульдович, заступник командира військової часті 2269 НГУ. Майор Курилович, начальник групи бойової підготовки воїнської часті 3324.. Капітан Кравченко, старший бортовий технік-інструктор ескадрильї. Прапорщик Білошкурський, інструктор кулеметних зводів вогневої підтримки. Прапорщик Липський, інструктор кулеметних зводів вогневої підтримки. Старший лейтенант міліції Безпалько, заступник командира взводу. Старший лейтенант міліції Семенюк, інспектор черговий. Старший прапорщик міліції Шарабуряк, командир відділення. Прапорщик міліції Лисенчук. Старшина міліції Остап’юк. Старший сержант міліції Яков’як. Кожен з них був сильним та самовідданим, присвятив себе небезпечній та героїчній професії – захисту держави», - сказав Арсен Аваков.


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling