Думки

Чи зуміє команда Ротаня стрибнути вище голови?

28 Червня 2023 12:54
Олексій КІКІРЕШКО

Молодіжна збірна України вдруге в історії зіграє в плей-оф молодіжного чемпіонату Європи. Це той мінімум, якого чекали від Руслана Ротаня. До чвертьфіналу його підопічні вийшли з другого місця в групі, але були близькі і до більшого. В останньому турі «синьо-жовті» на останніх хвилинах втратили перемогу у дуелі з одним головних фаворитів Євро – збірною Іспанії. 

Перед останнім туром українці та іспанці достроково пройшли до плей-оф — набрали по шість очок і стали недосяжними для однолітків з Хорватії та Румунії. Щоправда, піренейці мали кращу різницю забитих та пропущених м’ячів. Тому українцям, щоб вийти з першого місця потрібно було зробити небагато-немало – виграти у фаворита. Руслан Ротань дуже здивував стартовим складом команди. У порівнянні з попереднім матчем керманич молодіжки зробив дев’ять  замін, залишивши  лише Вівчаренка та Криськіва. Скоріше за все, таким чином Ротань вирішив поберегти гравців основного складу на плей-офф турніру.

Здивувала команда і грою. Україна виглядала агресивною у центрі поля, позиційно атакувала і, найнесподіваніше, більше володіла м’ячем. Щоправда, не обходилося без грубих помилок у захисті, зокрема, у першому таймі, коли українська молодіжка, щонайменше, тричі сама створила небезпеку біля власних воріт. Ну і ложкою дьогтю в бочці меду став, звичайно, сам пропущений м’яч на останніх хвилинах. У підсумку – 2:2 – і комфортним першим місцем, все ж, довелося українцям поступитися.

Як можна оцінити гру проти фаворита турніру? Хтось скаже, що проти збірної України грав далеко не основний склад команди Іспанії. Проте у такої команди навіть лава запасних складається з гравців, які грають у Ла Лізі. Чого вартий, приміром, Ойан Сансет, який є основним гравцем «Атлетика» з Більбао. Інша справа, що від іспанців чекали структурованого футболу та тотального контролю м’яча, з нотками яскравих індивідуальних дій окремих виконавців. Але українці зуміли нав’язати свою гру у середині поля і не дали розігнатися супернику. Це дарує надію на те, що подібне Руслан Ротань зможе реалізувати у плей-оф проти сильного суперника.

Кого українці вибили з турніру? До старту Чемпіонату Європи друге місце у групі прогнозували збірній Хорватії – чвертьфіналісту Євро-2021. Доволі рівний склад, який розбавлений талантами, на кшталт, Мартіна Батурина з загребського «Динамо» та  Роко Шимича, який належить австрійському «Зальцбургу». Очікували експерти і сюрпризів від румунів – півфіналіста Євро-2019. Їм, як мінімум, мав би допомогти фактор домашніх стін та ціла низка гравців з національної збірної. Іншими словами, прохідних суперників в українців не було. 

      Зазначу, що для нашої молодіжної збірної це третя участь в Чемпіонаті Європи. Два попередні континентальні турніру кардинально відрізняються один від одного. У 2006 команда українська команда стала головною сенсацією турніру, дійшла до фіналу та завоювала срібло. Тоді як у 2011 виступ був провальним: одне очко, один гол і збірна України завершила турнір з найгіршим показником з-поміж усіх команд. Чи зможе команда Руслана Ротаня доєднатися до списку тріумфальних виступів? За підбором виконавців українська молодіжка виглядає доволі представницькою. Щоправда, навіть протягом цього турніру штабу збірної, через об’єктивні причини, не вдається скласти їх в один механізм        Ще досі не зіграв жодної хвилини на Євро Михайло Мудрик, якого лікарі тільки-но поставили на ноги. Через дискваліфікацію  Владислав Ваната є проблеми у Ротаня з нападниками. Раніше мали ушкодження Олексій Сич та Максим Таловеров. У чвертьфіналі ж кожна дрібниця буде грати важливу роль і легкої прогулянки там точно не буде. Підопічним Ротаня належить зіграти з переможцем групи D. Поки що квартет очолює Франція, але на це місце також претендує Італія та Швейцарія. Суперник визначиться сьогодні.


Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling