Думки

Iгри депутатiв

27 Вересня 2014 23:11
Леонід ЛОГВИНЕНКО

На останній сесії  депутати Харківської облради провалили прийняття двох важливих документів – Програми територіальної оборони Харківської області на 2014-2015 роки та Програми з облаштування та реконструкції українсько-російської ділянки державного кордону в межах Харківської області. Розлючений голова Харківської ОДА Ігор Балута, який після повернення з відрядження влаштував для журналістів екстрений брифінг, назвав  цю витівку депутатів саботажем.

До “саботажників” формально й причепитися не можна, адже 42 чоловік  просто не голосували. 28 обранців були за прийняття програми, 5 утрималося… Утім для того, щоб рішення набрало чинності, мало бути віддано за нього 69 голосів, а їх забракло. Пропозиція депутата Давтяна, аби голосувати відкрито,  не знайшла підтримки в більшості депутатів.

– Таким голосуванням депутати плюнули в обличчя не Харківській облдержадміністрації, а всій України, і приховали свою причетність до цього, відмовившись поіменно голосувати за вищезазначені Програми, – сказав Ігор Балута.

Перша програма передбачала виділення 8,6 млн грн (у т.ч. 2014 році – 7, 25 млн грн, 2015 – 800 тис. грн) на зміцнення територіальної оборони Харківської області. На що планувалося витратити ці кошти? По-перше, на 22-й батальйон територіальної оборони, де служать виключно харків’яни-резервісти  і який незабаром виведуть з зони АТО на переформування.  Ті журналісти, котрі відвідали нещодавно наших бійців (професорів, учителів, музикантів, робітників, трактористів у мирному житті),  бачили в яких умовах вони мешкають на фронті, – полишених цехах підприємств, землянках і бліндажах. Їм бракує теплого одягу, а мороз вже стукає у двері. Але прийняти їх поки що ніде, бо приміщення, де їх мають розквартирувати,  стоїть без даху. Окрім того, потрібно обладнати місце для зберігання зброї.

За п’ять місяців перебування 22-го батальйону на фронті, чимало техніки вийшло з ладу і її  потрібно відремонтувати. Ну, і купити теплі польові куртки й черевики-берці для зими. На все це, звісно, потрібні кошти. А ще в Харкові збираються сформувати додатковий батальйон тероборони. Влада запевняє, що ці збройні формування, які призначені, перш за все, для охорони важливих об’єктів Слобожанщини, зовсім не зайві. Згадуються недавні часи, коли з гранатометів обстрілювали військкомати, підривали залізничні колії і мости. Кілька днів тому УСБУ в Харківській області знешкодило дві терористичні групи, які планували теракти.

– Ми повинні створити всі умови, щоб у нас була хороша техніка і боєздатні підрозділи, які могли б ефективно виконувати бойові завдання у майбутньому – каже заступник голови ОДА Василь Хома.

Блокування програми, котра передбачає кошти на це, гальмує заходи щодо посилення безпеки в регіоні.

Як же аргументували свою позицію противники прийняття програм? Документ розкритикували деякі депутати від Партії регіонів. Так, відомий своєю проросійською позцією Володимир  Алєксєєв  назвав програму   "​​меморандумом війни з Донбасом", а Вікторія Казакова, яка взимку разом з Добкіним “рвала” на грудях чорну футболку з написом “Беркут” – популістським, "оскільки він суперечить чинному законодавству і регламенту облради". Мовляв, кошти потрібніші на інші речі – біженців, медицину. Та хіба це популізм взути, одягти і обігріти земляків, які віддавали своє життя і здоров’я за нас на фронті? У той же час, біженці в області не зобиджені.

До речі, коли було завалено ці два проекти, натхненик фракції партії регіонів, екс-губернатор області Михайло Добкін,  демонстративно покинув залу. Все інше йому, напевне, стало нецікаве.

– Удав зробив свою справу, удав може піти,- коментує в слід Добкіну  депутат Юрій Шляхта.

Добкіна він порівнює з удавом тому, що на думку Шляхти, той діє на своїх колишніх підлеглих, як удав на кроликів. Мовляв, з вічно промосковськи налаштованими комуністами все ясно. От і на цій сесії, вони спершу не голосували за те, аби виділити газівникам земельні ділянки для розробки газових родовищ Харківщини. Це в той час, коли збільшення видобутку власного газу в Україні  – питання виживання держави і її людей. Це як у їхнього Леніна: “Чим гірше, тим краще”. Врешті-решт, після звернення до колег депутата Олега Шаповалова  ділянки виділили, але…  

– Серед регіоналів же чимало розумних людей, то чому вони так чинять?- запитує Шляхта, який попри таємне голосування, покладає вину за провал проектів на більшість в облраді – фракцію ПР. – Хіба що піддавшись гіпнозу Михайла Марковича.

Шляхта вважає, що справа тут не в гіпнозі, а в намаганні декого дестабілізувати ситуацію в області. От мовляв, на цій сесії розглядалося питання, аби дозволити Курязькому цегальному заводові розробляти кар’єр. Йшлося не про нове рішення, а просто про продовження строку дії попереднього дозвільного документу. Підприємство, до речі, сплачує податки, дає роботу мешканцям області, а отже засоби для існування кількастам чоловікам. Так от, довкола цього питання депутати довго мучилися, поки вирішили його позитивно. Чи не хотілося комусь створити новий осередок дестабілізації?

З іншого боку, майже ніяких заперечень не викликало питання виділення 4,1 мільйона гривень для облаштування світлофорами Красноградського та деяких інших районів.  Звісно, світлофори потрібна річ, але в  умовах війни, як на мене, набагато важливіші турбота про військо, оборону, енергетичну безпеку держави та робочі місця для людей з Куряжа, яких могли звільнити, якби не продовжили дозвіл на розробку кар’єру.

Голова  ОДА Ігор Балута вважає, що  оцінку депутатському корпусу повинні дати правоохоронні органи, прокуратура і СБУ.

– Деякі депутати дозволяють собі критикувати мирні ініціативи Президента України, в той час як самі знаходяться на курортах і з'являються в сесійній залі з бронзовою засмагою,- гнівається він.- А в цей час наші земляки, бійці спецпідрозділів «Слобожанщина», «Харків-1», «Харків-2», 22-й батальйон територіальної оборони захищають Батьківщину і проливають за неї кров.

У свою чергу  заступник голови ХОДА  Василь Хома повідомив, що Харківська облдержадміністрація направить звернення Президенту України з пропозицією розпустити облраду, оскільки «депутати не виконали свій громадянський обов'язок – не забезпечили обороноздатність Харківської області».

Дехто вважає, що не завадило би  тим, хто саботував прийняття проекту,  вручити повістки, аби вони на власній шкурі відчути, як служити в тих умовах, на які вони прирекли наших вояків.

Але, як кажуть, поки сонце відплати зійде, роса очі виїсть. Та що пана депутата Добкіна лякати правоохоронними органами, навіть якщо він, скажімо, ігнорував голосування. Он на нього справу заводили, здається, за сепаратизм. І де вона? Закрили її. Тобто генпрокуратура сказала, що він тепер чистий, як сльоза дитини. Тепер, напевне, він може  розраховувати на реванш.  

Через добу, коли ця історія набула скандального розголосу, регіонали огризнулися на своєму сайті: мовляв, позиція їхніх депутатів не має аніякісінького політичного підґрунтя., не пройшла програма  нібито тому, що розроблена з порушенням норм діючого законодавства України; її не розглядали профільні та не ухвалювала бюджетна комісії обласної ради.

Висловився з приводу звинувачень депутатів у саботажі й голова облради Сергій Чернов. У програмі, мовляв, купа помилок, там не передбачено, власне.  виділення коштів на реалізацію програми. Для того, щоб програма працювали, а не була вираженням тільки благих намірів,  потрібно передбачити виділення коштів в бюджеті.

– Цей документ приймався з метою справити позитивне враження на центральну владу, ввести в оману територіальну громаду, людей, які воюють на передовій,-  закидає виконавчій владі спікер місцевого парламенту.

Правду каже Сергій Чернов, чи викручується?

 

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling