Думки

Між імперською ідеологією та втратою суб’єктності

10 Грудня 2021 15:59
Арсен АВАКОВ

Ми не знаємо більшості з того, про що йшлося під час майже двогодинної розмови між Джозефом Байденом і Путіним. Як і не знаємо, про що опісля Президент США говорив із Зеленським.

Що ми знаємо – в лінійці обміну думками по дипломатичній лінії, за підсумками розмови офіційного Вашингтона та Москви, ні «до», ні «після» – наша держава не була в пріоритеті. А «нічого про Україну без України» Білий дім говорив з лідерами, здавалось, усіх європейських столиць, окрім української влади, залишивши цей контакт «на потім».

Відтак ми можемо робити висновки з відомих обставин, що передували переговорам, і тієї обмеженої інформації, яка публічно стала відома за підсумками розмови.

Добрі новини для України і світу

  1. Президент Байден простимулював активність і єдність європейського політикуму в підтримці України. Це важливо, особливо для канцлера Німеччини Олафа Шольца, для якого Нормандський переговорний процес є новим життєвим викликом. Додає оптимізму позиція і нового міністра закордонних справ Німеччини Анналени Бербок, послідовного критика загарбницької політики Путіна, активного критика анексії Криму і Північного потоку-2.
  2. Очікуємо, що Німеччина додасть послідовності у позиції щодо зупинки Північного потоку, і обмін демократичних цінностей на економічні інтереси буде припинено.
  3. Бачимо ознаки того, що цивілізований світ, з ініціативи США, повертається до розуміння своєї місії, а саме: захисту свободи та демократії, захисту цінностей і принципів правового порядку та мирного співіснування націй.
  4. В умовах, коли Росія послідовно та систематично ігнорує мову дипломатії, виробивши імунітет та опір діючим санкційним пакетам, світова спільнота, нарешті, розпочала апробацію нових санкційних форм та методів. Їх метою є перетворення нинішнього санкційного плацебо на ефективні седативні препарати та гамівну сорочку для стримування агресора. Пілюлі для нього мають бути відчутно гіркими.
  5. Для цивілізованого світу настав час знищити імперську ідеологію у всіх її загарбницьких проявах. Бачимо ознаки того, що цей процес розпочався. Світ демонструє все вищу готовність захищати Україну, таким чином стримуючи поширення цієї ідеології зла.

Однак є і неприємна новина. Байден не вважав за потрібне, напередодні розмови з Путіним, поспілкуватися з Президентом України. Разом з тим провів переговори з лідерами Німеччини, Франції, Італії та Великобританії. Це, очевидно, свідчить про втрату статусу суб’єктності української влади в очах світових лідерів.

Але вирішення цього завдання — то вже домашня робота для українців.


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling