Думки

Будет ли в Харькове своя тероборона?

28 Лютого 2016 18:54

Ця публікація була розміщена в декількох групах ФБ (в т. ч. і у одній відкритій – ТСОУ). Було очікування, що вона викликає певне зацікавлення, але воно виявилося навіть більшим, ніж ми сподівались. Безперечно, цьому посприяла тема (бо вже давно в нашій області в галузі ТрО нічого не відбувається, крім "строітєльства потьомкінських дєрєвєнь") та вдалі фото (всього їх 5 – тут публікується 1). В цій групі публікація не викличе здивування, але її можна поширювати у деяких інших групах, куди входять члени даної (якщо ці групи цього варті):

ДЕРКАЧІВСЬКА ІНІЦІАТИВА

Всі, хто має відношення до загальнодержавного проекту під назвою Територіальна оборона (далі – ТрО) на протязі останнього часу мали змогу переконатися, що в Харківській області цей проект відповідальні за нього чиновники вдало для себе перевели в звичну в останній час для країни категорію з відомою назвою – «потьомкінська дєрєвня». На папері щось робиться, в невідомому напрямі зникають виділені на це кошти, а результатом є лише створення фейкових ЗТО (на рівні області та районів міста).

Зовсім інша ситуація в Деркачівському районі, де під керівництвом адекватного (як для військового часу та загального стану в країні) райвоєнкомату та при сприянні місцевої влади створено реальний (а не фейковий) загін ТрО району. І тому активісти-тероборонівці з Харкова вирішили ознайомитися з досвідом ДрЗТО і знайти шляхи можливої співпраці. Більше 10 тероборонівців та близько 20-ти учасників ЗмЗТО 7.02.16 приїхали в с. м. т. Деркачі і взяли участь у тактичних навчаннях під керівництвом інструкторів з воєнкомату та загону прикордонників (див. фото).

Ось декілька вражень учасників цих навчань:

Сергей Сич: "От группы Змиевских рыбаков. Мы планируем приезжать в Деркачи на постоянной основе. Нам все нравится."

Vitaliy Bilous:" Что прежде всего радует в этих занятиях, так это более-менее регулярность их проведения с одними и теми же людьми… Инструкторский состав-это нормальные вменяемые люди с опытом инструкторской деятельности и военной подготовки. ..На крайнем занятии было около 70 человек, разбитых на 3 взвода. Управлять таким количеством людей, имеющим разный уровень подготовки, сложно…
Что касается самого проекта Дергачёвского ЗГО/ЗТО, то, как мы помним, финансируется он из местного бюджета. На уровне громады небольшого города Дергачи этот вопрос решить куда проще, чем в Харьковском гадсовете…"

Слава Леонтьев: "…принимать участие в занятиях есть прямой смысл: пограничники — молодцы, военкомат — работает. Да и контракт неплох. По крайней мере, люди, затрачивающие время и силы на подготовку, получат обмундирование и снаряжение для занятий, огневую подготовку…"

Игорь Колбин: : "…следует присмотреться к данному проекту, как присматриваются к невесте, которую выбирают не на один день. Именно статус вольноопределяющихся дает возможность это делать, одновременно повышая свою квалификацию. На фоне того, что в районах Харькова деньги на ТрО просто распиливаются – здесь явный прогресс и от нас зависит, как мы используем предоставленную возможность объединиться и вырасти, как отряд ТрО – слаженное боевое подразделение".

10.02.16 в приміщ. ТСОУ були проведені збори активістів харківської ТрО, де були присутні представники ДрРВК. Вони доповіли про перспективи розвитку територіальної оборони в Деркачах та можливості співпраці з харків’янами: «ми будемо вітати будь-які форми співпраці, які будуть приводити до позитивних результатів» – ст. лейтенант Яровий.

Основні положення, які було обговорено на зборах:

1. Про можливість укладання контракту щодо служби резервістом у ДрЗТО.

2. Періодичність навчань, військових зборів та основний перелік напрямів, за якими будуть проводитись навчання.

3. Обговорили можливість створення при ДрЗТО окремого взводу, до складу якого можуть входити ті, хто визначається з можливістю укладання контракту, планує укласти його пізніше або, зважаючи на непереборні обставини, не зможе цього зробити. Представники ДрРВК пояснили, що зі створенням такого взводу не буде проблем, і його бійці зможуть тренуватись зі зброєю, виданою воєнкоматом та брати участь у військових зборах разом з іншими підрозділами ДрЗТО. Від них він буде відрізнятися тим, що його учасникам не зможуть постачати військову форму, амуніцію, тощо.


Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling