Політика

Зеленський: “Ми більше не можемо втрачати час”

зброя, зеленський
Президент України Володимир Зеленський після спілкування з журналістами The Washington Post 1 травня 2023 року в Києві / Фото The Washington Post

Володимир Зеленський заявив у бесіді з оглядачем Washington Post Девідом Ігнатіусом, що затримка Конгресу США в затвердженні пакета військової допомоги в розмірі 60 мільярдів доларів дорого обійшлася Україні.

“Ми втратили півроку”, поки Конгрес сперечався, сказав президент України. “Ми більше не можемо втрачати час. Україна не може бути політичним питанням між партіями”, додав він. На думку Зеленського, критики допомоги Україні не розуміють суті війни. “Якщо Україна впаде, Путін розділить світ” на друзів і ворогів Росії, наводить його слова Washington Post.

Крім того, у бесіді з Ігнатіусом Володимир Зеленський заявив, що можливості України на полі бою залежать від того, яке рішення ухвалить Конгрес. “Якщо не буде підтримки з боку США, це означає, що у нас немає ні протиповітряної оборони, ні ракет Patriot, ні 155-міліметрових артилерійських снарядів”, – сказав президент України.

За його словами, поки Україна не знатиме, що в неї є постійна підтримка США, “ми залишатимемося там, де ми зараз перебуваємо на сході”. Україна може проводити обмежені наступальні операції, але “щоб витіснити їх, нам потрібно більше зброї”, заявив Зеленський.

“Зеленському терміново потрібні ракети великої дальності ATACM-300, які, за його словами, могли б вразити цілі в Криму, особливо аеродроми, з яких злітають літаки з високоточними ракетами, що завдають великої шкоди”, – ідеться в статті.

“Коли у Росії є ракети, а у нас немає, вони атакують ракетами. Усе – газ, енергетика, школи, заводи, цивільні будівлі… ATACM-300 – ось відповідь”, – сказав Зеленський.

Він сказав, що хотів би використати ракети більшої дальності не для атаки на територію Росії, а на аеродроми в Криму: “Коли Росія знатиме, що ми можемо знищити ці літаки, вони не будуть атакувати з Криму. Це як із морським флотом. Ми витіснили їх із наших територіальних вод. Тепер ми будемо витісняти їх з аеродромів у Криму”.

“Я запитав Зеленського, чи вважає він, що президент Байден занадто обережний у постачанні зброї, як іноді стверджують критики-яструби. “Думаю, що він обережний щодо ядерного нападу з боку Росії”, – відповів Зеленський. На його думку, Володимир Путін не став би ризикувати обміном ядерними ударами, але Зеленський визнав, що російський лідер непередбачуваний: “Він божевільний. У світі немає нікого, хто міг би на 100% сказати вам, що він робитиме. Ось чому Байден обережний””, – ідеться в статті The Washington Post.

Урок цього протистояння для Зеленського, після двох років жорстоких боїв, у яких загинуло чимало найкращих офіцерів і солдатів української армії, полягає в тому, що Путіна слід було зупинити раніше.

Президент Барак Обама “не був сильний проти нього”, коли Путін зайшов у Крим 2014 року, сказав Зеленський. “Європа хотіла мати безпеку на кордоні та велику торгівлю з Росією. Це відкрило шлях до війни з Україною”, – вважає український президент.

“Він захопив Крим, і жодної реакції не було. Ніхто його не відштовхнув. Ніхто його не зупинив”, – каже Зеленський. Коли я запитав, чи дозволив би він Байдену відправити американські війська в Україну, щоб стримати російську атаку в лютому 2022 року, він відповів просто: “Так”. Озираючись назад, можна сказати, що ця демонстрація сили була єдиним способом запобігти жахливому конфлікту.

Зеленський дав лякаючу характеристику своєму противнику. “Путін хитрий, але не розумний… Коли б’єшся з розумною людиною, це бій за правилами. Але коли б’єшся з хитрою людиною, це завжди небезпечно”, – сказав він.


Теги: ,

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling