Думки

“План Перемоги”?

16 Жовтня 2024 21:16
Костянтин НЕМІЧЕВ

Сьогодні у Верховній Раді Зеленський презентував «План Перемоги», який звучить суто як повторення того, що Україна вже роками запитує у міжнародних партнерів. Пройдемося по кожному пункту, щоб зрозуміти, чому цей план не принесе нам перемоги:

1. Запрошення до НАТО вже зараз.

Україна вже тривалий час прагне приєднатися до Альянсу, але це питання залишається заблокованим через страх деяких членів НАТО перед прямою конфронтацією з росією. Чи змінить щось цей новий заклик? Швидше за все, ні, адже рішення про вступ приймається колективно, а окремі країни мають свої інтереси, які не завжди співпадають з нашими.

2. Нарощування виробництва та збільшення допомоги від Заходу.

Україна вже протягом трьох років отримує допомогу від західних партнерів, але за 10 років (вже стільки йде війна) не було розбудовано власного ВПК. Підтримка заходу обмежена і не завжди своєчасна. Що зміниться після закликів? Подивимось.

3. Створення неядерного стратегічного пакету стримування.

Безпека через неядерні засоби стримування звучить добре, але як це зупинить Росію, яка неодноразово ігнорувала міжнародні угоди та норми? Росія розуміє лише силу, і, на жаль, у нас її поки що не вистачає, щоб самостійно протистояти агресії.

4. Економічний тиск на росію.

Ми спостерігали санкції проти рф з 2014 року. Ці заходи створили труднощі, але не зупинили кремль. Зниження цін на нафту та обмеження експорту – це добре, але росія вже адаптувалася до цього, зміцнивши свої зв’язки з країнами, які не підтримують санкції.

5. Післявоєнний військовий контингент як гарантія безпеки.

Українські військові вже зараз демонструють надзвичайний професіоналізм, але чи цього достатньо, щоб гарантувати безпеку у Європі? Ні, це лише частина рішення. Європейська безпека залежить від потужних союзів та колективної оборони. Наш військовий досвід може бути цінним, але без додаткових ресурсів та інтеграції у глобальні системи оборони ми залишаємося наодинці з ворогом.

«План Перемоги» не виглядає чимось потужним та новим. Щоб дійсно змінити ситуацію, потрібні нові підходи. Також було задекларовано, що ми чекаємо від партнерів зворотнього звʼязку через 3 місяці. Це буде наприкінці грудня. Що буде далі мені, наприклад, вже зрозуміло.

Джерело


Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling