Політика

Politico: Захід гарячково намагається узгодити позиції щодо інциденту в Польщі

війна, польща

Останні два дні представники адміністрації президента США Джо Байдена зверталися до оточення Володимира Зеленського, а також до своїх європейських партнерів із закликом проявляти більше стриманості в коментарях про причини вибуху в Польщі, пише американське видання Politico.

Посилаючись на джерела в адміністрації США та керівництві низки країн Заходу видання повідомляє, що в ході серій телефонних розмов американські чиновники також вимагали від союзників по НАТО утримуватися від категоричних заяв до завершення розслідування у Варшаві, результати якого у Польщі обіцяють представити в найближчі дні.

Як зазначає Politico, закликати до більш тісної координації щодо публічних заяв про інцидент на сході Польщі доводиться через те, що коментарі Києва прозвучали всупереч заявами західних лідерів.

Президент Джо Байден, а за ним деякі західні діячі схилялися до версії про те, що ракета, яка впала в Польщі, була випущена українською ППО. Натомість президент Зеленський, посилаючись на дані, надані йому командувачами ЗСУ та Повітряних сил, стверджував, що ракета не є українською.

Через це, зазначає Politico, американські офіційні представники в середу були вимушені зв’язуватися зі своїми колегами з країн НАТО, щоб повідомити їм, що на думку Вашингтону, йдеться “про ракету, виготовлену, судячи з усього, в Росії та випущеній з України”.

“Його доведеться багато переконувати. Він все ще не бачив доказів”, – цитує видання слова західного чиновника про Зеленського.

Як пише Politico, заяві, які не стикуються між собою, показують одне з перших великих розбіжностей у думках між Вашингтоном. Їхній союз протягом майже дев’яти місяців в основному діяв рішуче та скоординовано, допомагаючи Україні відбивати російський наступ.

Офіційні представники США намагаються применшити значущість розбіжностей, але ймовірність того, що ця війна триватиме всю зиму, означає, що таких тріщин може виникати все більше – і того, що Москва зможе ними скористатися, підсумовує видання.


Теги: ,

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling