Криминал

Что такое B2B Jewelry и почему ее не закрыли раньше

28 августа 2020 14:15

27 августа пресс-служба СБУ сообщила о блокировке крупной финансовой пирамиды в Украине, через которую украли более $250 млн. Судя по всему, сообщает AIN, речь идет о B2B Jewelry — крупной сети «ювелирных магазинов», деятельность которой Национальная комиссия по ценным бумагам и фондовому рынку Украины (НКЦБФР) классифицировала как «сомнительную».0

Интересно, что Бренд B2B Jewelry появился летом 2018 года, а уже в 2020-м магазины сети были представлены во всех крупных городах, райцентрах, а также в России и Казахстане.

Фінансова піраміда працювала під виглядом ювелірних магазинів B2BJewelry, які були не лише в Україні, а й у Росії, і аж 15 магазинів у Казахстані. Як ще у березні з'ясувала журналістка

В Україні процвітає нова фінансова піраміда під виглядом ювелірного бізнесу

ТСН.Тиждень Ірина Коваленко з колегою, режисером Денисом, компанія обіцяла щотижня за купівлю ювелірних виробів віддавати відсотки. "Якщо ви купуєте в виробі срібло або золото, якщо ви купуєте покупку від тисячі гривень, за рік ви заробляєте 104 відсотки. Ви відбиваєте суму", - говорили продавці.

На ювелірних виробах було одразу 2 цінники – вартість, за яку купуєте прикрасу. Інша сума – яку вам повернуть протягом року. Це кешбек. Повна вартість товару плюс 4 відсотки. Однак, значно вигідніше було придбати сертифікат. Це ось такі паперові прямокутники, де намальовано від 1 до 27 тисяч гривень. На сертифікати більші відсотки – до 8 щотижня, а це 416 відсотків річних. І це ще не все – приводьте друзів і отримаєте додаткові бонуси, переконували продавці магазинів.

Залежно від того, на яку суму зроблено покупок вашою командою, тобто людьми, яких ви привели в проєкт, стільки відсотків вам за це нарахують. Усі виплати переказують на вашу банківську картку, інтернет-гаманці або на касу реального магазину. Розрахуватись можна і у валюті. Видають документи і нефіскальний чек, які журналісти ТСН, здійснивши покупку, отримали і показали юристам. Виявилося, що сертифікати були без реквізитів, документи – без ідентифікаційного коду підприємства, яке господарює, і його повної назви українською мовою. "Цих реквізитів ми тут не бачимо. Тут такий гарний бланк з пташкою, якісь печатки. Але вибачте, в мене в дитини іграшкові печатки приблизно отакі. Тут я бачу, що фактично якась фізична особа взяла ці гроші собі", – каже юрист Лаврентій Царук.

Прокуратура, яка зацікавилася надприбутковим бізнесом, встановила, що за рахунками, відкритими у банківських установах на користь БО "БФ "Зимородок", зараховувались грошові кошти, як у вигляді благодійних внесків від низки фізичних осіб, зокрема у вигляді оплати В2В сертифікату. Також було встановлено, що у проєкту є свій веб-сайт, на якому розміщено інформацію, яка викликає вмотивовані підозри в шахрайстві за схемою "фінансової піраміди". Вказане свідчить про те, що учасниками групи, організовано злочинний механізм, який полягає в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах, шляхом реалізації ювелірних виробів через підконтрольних юридичних та фізичних осіб–підприємців.

Є всі ознаки піраміди. І ювелірні прикраси – лише приманка, каже фінансист Ерік Наймай. Бо для початку людям дають потримати в руках щось реальне, цінне. "Дивись, ти можеш заробити на сертифікаті в 4, 5, у 8 разів більше. Навіщо тобі те золото? Ось де заробіток, будь з нами партнером. Я згадую Льоню Голубкова із МММ", – наголошує аналітик.

Засновник проєкту – вінничанин Микола Гонта. Він власник ювелірної фабрики і цього надприбуткового бізнесу. "Цей бізнес дійсно рентабельний. Мені вдалося поєднати величезну швидкість продажів і цей же рівень маржі і це дає ось такі ось плоди", – каже чоловік та відкидає усі звинувачення.

Він також запевняв, що бізнес у нього абсолютно чесний, зокрема і в Росії. І переконував, що піклується про фінансовий добробут українського населення. "Мене звинувачували у підроблені проби, яку я ставлю на золото. Це прирівнюється до фальшивомонетника. Вивчайте документи. Жоден виріб у мене ніколи не було взято на експертизу. Хтось там щось написав", – каже чоловік.


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling