Суспільство

Центр дослідження енергетики спрогнозував, чи складною буде зима для української енергетики

енергетика, зима

Зимовий період буде дуже складним для української енергетики, прогнозує директор “Центру дослідження енергетики” Олександр Харченко. 

Про це він заявив в ефірі телемарафону “Єдині новини”.

Харченко припустив, що вдасться замінити менше третини пошкоджених російськими атаками трансформаторів. Тож система залишиться досить вразливою.

За словами Харченка, заміна трансформаторів відбувається. І певна кількість їх вже замінена.

“Але, з іншого боку, на жаль, темпи виробництва і темпи того, як вони приїдуть в Україну, не дозволяють казати, що до опалювального сезону повністю буде оновлене обладнання. Ні, воно не буде повністю оновлене”, — пояснив Харченко.

За його словами, світові виробничі потужності є недостатніми, щоби швидко перекрити ті проблеми з обладнанням, які виникли через атаки московського режиму.

“І, на жаль, така моя консервативна оцінка, що замінено буде лише 20, максимум 25% автотрансформаторів, які були пошкоджені і які потребують заміни, на жаль. Це означає, що система залишиться досить вразливою, це означає, що треба дуже уважно підходити до споживання, особливо в пікові години. І це означає, що зимовий період буде дуже, дуже складним”, — додав він.

Харченко загадав нинішню статистику відключень під час поганих погодних умов. Він нагадав, що коли йдуть грози, певні населені пункти залишаються без живлення. Тому що зараз, за його словами, просто немає резервних ліній, неможливо швидко їх переключати. І під час поганих погодних умов можна побачити різницю з тим, як це було до повномасштабної війни, коли можна було швидко переключати ті населені пункти, ті селища чи містечка, які постраждали через негоду.

“Можна було швидко підключити їх. Зараз це набагато складніше зробити, і навіть зараз тому це відчувається. І це я не кажу про такі міста, як Київ чи Одеса, чи Харків, де дуже пошкоджена енергосистема, чи Херсон. І реально, знаєте, там зараз в Одесі генератор не став рідкістю. Якщо ви зараз пройдете по одеським вулицям, генератори і стоять, і працюють”, — сказав директор “Центру дослідження енергетики”.


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling