Політика

Що кажуть експерти про танки AMX-10RC, обіцяні Францією

зброя

Військові експерти у соцмережах відреагували на новини про те, що Франція обіцяла поставити Україні колісні танки AMX-10RC. Це перше в історії постачання західного танка Україні.

“[Ці машини] – трохи дивна річ, – пише професор Центру військових досліджень у Данії Олів’є Шмідт. – Їх створили для розвідки та вогневої підтримки у 1980-і роки, вони були найважчою з машин, приписаних до “сил швидкого реагування” (аеромобільному угрупованню з п’яти дивізій, яке мало швидко пройти через Німеччину і вступити в бій з першим радянським ешелоном [у разі нападу СРСР]).

Таким чином, машини, як і французькі бронетранспортери “Бастіон”, у 2022 році виконують своє початкове призначення – “боротьба з росіянами”, додав він.

Редактор британського журналу Economist із питань оборони Шашанк Джоші називає рішення Парижа вдалим. “Ця легка колісна бронемашина дуже мобільна. Вона обладнана потужною гарматою і здатна давати вогневу підтримку та діяти швидко”, – пише він.

Він вважає, що разом із передбачуваними поставками Україні американських бронетранспортерів “Бредлі” це змінює тактику західних союзників Києва, які раніше побоювалися надавати ЗСУ наступальну бронетехніку, зокрема танки.

На думку Джоші, крок Франції “каже про те, що “червоні лінії” знову зсуваються: тепер Україна потенційно може отримати значну кількість західної бронетехніки”. Як вважає експерт, “це суттєво збільшить здатність України проводити великомасштабні наступи”.


Теги:

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling