Економіка

РФ вивозить вкрадене українське зерно в Туреччину, Лівію та Ізраїль

зерно
Вантажне судно із зерном у морі на заході сонця / Фото Getty Images

Російська влада 2023 року вивезла з окупованої частини Запорізької області майже 212 тисяч тонн зерна, загальна вартість якого оцінюють у $46 млн. Як ідеться в розслідуванні NGL.media, що вивчило дані російського експорту, викрадене збіжжя вивозили в Туреччину, Лівію та Ізраїль.

За даними розслідувачів, зерно вивозять через підприємство “Державний зерновий оператор” (ДЗО), створене в окупованому Мелітополі в травні 2022 року та внесене до загальноросійського реєстру в грудні того самого року. Установчі документи ДЗО затверджував глава окупаційної адміністрації Євген Балицький. Компанія захопила контроль над більшою частиною сільськогосподарських земель і техніки, а також зернових комплексів в окупованій частині Запорізької області.

На початку 2023 року ДЗО потрапила до санкційного списку США, а потім – України та Великої Британії. Проте, як з’ясували розслідувачі, компанія успішно обходить обмеження, використовуючи для торгівлі на міжнародних ринках російські компанії-прокладки. Експортоване зерно завантажують у порту “Кавказ” у Керченській протоці, тобто на території Краснодарського краю, що дає змогу писати в митних документах “країна походження зерна – Росія”.

Найбільшим покупцем зерна у російських фірм, пов’язаних із ДЗО, виявилася турецька компанія Trans World Agro Tarim Ihracat Ithalat Limited Sirketi (Trans World Agro). Вона придбала майже 134 тисячі тонн зерна вартістю $28,6 млн. Зареєстрована в Туреччині Trans World Agro була заснована в грудні 2022 року громадянином Ізраїлю Леоном Мейсом, а директором значився українець Леонід Пашковський. Після того, як діяльністю компанії зацікавилися журналісти, імена Мейса і Пашковського зникли з установчих документів.

Які компанії торгували краденим українським збіжжям / Інфорграфіка NGL.media

Теги:

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling