Суспільство

Росіяни атакують ЗСУ забороненою хімзброєю

зсу, росіяни

Російські окупанти використовують проти Збройних сил України заборонену хімічну зброю – аерозольні гранати “К-51” з хлорпікрином.

Про це повідомили Військово-морські сили ЗСУ у Telegram.

“Держава-терорист використовує заборонену хімічну зброю – аерозольні гранати «К-51». Хлорпікринові гранати з дронів окупанти скидують на наших захисників на Сході. Проте, навіть в таких умовах бійці продовжують протидіяти підступному ворогу і до яких би терористичних методів не вдавалися російські загарбники, морські піхотинці з ще більшим завзяттям будуть їх знищувати”, – йдеться в повідомленні.

У ВМС додають, що аби вберегтися від сильної подразнювальної хімікатів, морпіхам доводиться утримувати свої позиції у засобах хімічного захисту.

Хлоропікрин шкідливий для людини. Він може всмоктуватися системно при вдиханні, ковтанні та шкірі. У високих концентраціях сильно подразнює легені, очі та шкіру. Під час Першої світової війни німецькі війська використовували концентрований хлорпікрин проти сил Антанти як сльозогінний газ . Незважаючи на те, що він не такий смертельний, як інша хімічна зброя, він викликав блювоту і змушував солдатів союзників знімати маски, щоб блювати, піддаючи їх впливу інших, більш токсичних хімічних газів, які використовувалися як зброя під час війни.

Конвенція про хімічну зброю заборонила військове застосування хлорпікрину, прирівнявши його до фосгену, хлорціану та синильної кислоти, тому його запаси знищені, а як навчальний ОВ він замінений іншими ОВ дратівливої дії. Хоча у Збройних Силах Росії використовуються, наприклад, рецептури УБСОВ-2 та УБСОВ-Б з хлорацетофеноном.


Теги: ,

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling