Росія без Marlboro та IQOS

Один із найбільших виробників сигарет – американська компанія Philip Morris – розраховує до кінця цього року залишити російський ринок, заявив виконавчий директор Яцек Ольчак.

Найвідоміший бренд компанії – Marlboro, також вона виробляє сигарети Parliament, Chesterfield L&M, Next та системи нагрівання тютюну IQOS.

Тепер росіяни ризикують залишитися без Marlboro, пачка яких за радянських часів була символом іноземних сигарет. Якщо тільки не запрацює паралельний імпорт, то є неофіційні поставки.

Росія для тютюнового гіганта – сьомий за величиною ринок. Для російського ринку її продукція – це 27% цигарок. Такі цифри назвав Ольчак в інтерв'ю телебаченню Bloomberg.

"Ми докладаємо всіх зусиль, щоб припинити нашу присутність у Росії, але я не думаю, що це відбудеться протягом наступного кварталу", – цитує його РБК. За його словами, імовірно, процес виходу може бути завершений до кінця року.

З початку вторгнення в Україну Philip Morris прямо не заявляла про намір залишити Росію. На початку березня компанія повідомила, що скорочує виробництво та зупиняє інвестиції в Росії, а також знижує обсяги виробництва через перебої в ланцюжку постачання. А наприкінці березня Philip Morris заявила, що не виключає передачі активів іншому власнику – знову ж таки через логістичні труднощі.

Раніше про звільнення з Росії оголосив інший тютюновий гігант – British American Tobacco. Британський виробник тютюнової продукції випускає сигарети марок Dunhill, Kent, Lucky Strike, Pall Mall, Rothmans та систему нагрівання тютюну Glo.