Суспільство

Журналісти поіменно встановили 70 тисяч загиблих російських військових. Найчастіше тепер гинуть добровольці

війна, росія
Похорони російського окупанта / Фото: ТАСС

“Російська служба Бі-бі-сі” і “Медиазона” поіменно встановили імена 70 122 російських військових, які загинули на війні проти Україні з лютого 2022 року.

Як зазначає “Бі-бі-сі”, до середини 2024 року образ середньостатистичного загиблого змінився: якщо на початку війни типовим загиблим військовослужбовцем був молодий контрактник, то зараз найчастіше гинуть чоловіки у віці від 40 років, найчастіше без бойового досвіду і спецпідготовки.

З армією на момент початку війни не були пов’язані більше половини з 70 тисяч встановлених загиблих. З вересня 2024 року втрати добровольців стали перевищувати втрати ув’язнених і мобілізованих. Найстаршому загиблому добровольцю був 71 рік, а загалом на війні загинули 250 добровольців віком понад 60 років.

“Бі-бі-сі” та “Медіазона” роблять висновок, що саме набір добровольців наразі є основним способом поповнення лав російських військових, які воюють проти України. Водночас ефективність підрозділів, укомплектованих з ув’язнених, знизилося, оскільки людський ресурс цієї категорії поступово вичерпався.


З 2024 року влада РФ дедалі активніше намагається залучити на фронт добровольців, щоб заповнити втрати. З 1 серпня президент РФ Володимир Путін своїм указом гарантував їм федеральну виплату 400 тисяч рублів при укладенні контракту, ще 400 тисяч зазвичай платить влада регіонів.

“Бі-бі-сі” і “Медіазона” припускають, що складені ними поіменні списки охоплюють лише 45-65% загиблих.


Теги: ,

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling