Залужний визнав ракетний удар по аеродрому в Криму

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний визнав, що вибухи на російському військовому летовищі в Новофедорівці біля кримського міста Саки були результатом ракетного удару, завданого українськими військовими. Про це він написав у статті, опублікованій державним інформаційним агентством Укрінформ.

У статті, яку він написав спільно з депутатом Верховної Ради, генерал-лейтенантом Михайлом Забродським, Залужний розповідає про своє бачення війни з Росією та про те, як вона проходитиме протягом 2023 року.

Зокрема, Залужний і Забродський говорять про важливість завдання ударів по військових об’єктах РФ у тилу, щоб росіяни не сприймали цю війну як щось “віддалене”.

“Переконливим прикладом правильності такого підходу в поточному році є успішні зусилля ЗС України з фізичного перенесення бойових дій на тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим. Мова йде про серію успішних ракетних ударів по кримських авіабазах супротивника, насамперед – по аеродрому Сакі”, – сказано у статті.

У цьому контексті українські генерали говорять про важливість отримання від Заходу далекобійних ракет ATACMS для реактивної системи залпового вогню HIMARS, які здатні вражати цілі на відстані 150-300 км.

Раніше Україна прямо не брала на себе відповідальність за вибухи в Новофедорівці, внаслідок яких, за даними західних військових експертів, було знищено значну частину авіації російського Чорноморського флоту. Раніше українські чиновники не заперечували, що за нападом стоять ЗСУ, але у відповідь на прохання підтвердити це рекомендували російським військовим “не палити у недозволених місцях”.

Достовірних відомостей про те, якою зброєю Україна могла завдати удару по Новофедорівці немає. У відкритому доступі немає даних про наявність у Києва ракет, здатних подолати відстань понад 200 км від підконтрольної Україні території до аеродрому біля міста Саки.

Окрім аеродрому в Новофедорівці, нападу зазнавали й інші російські військові об’єкти в Криму, зокрема біля Джанкоя та Керчі.