Країни ЄС, що межують з Росією, загрожують запровадити власні обмеження на в'їзд росіян

Країни Європейського союзу, які межують з Росією, загрожують ввести власні обмеження на в'їзд росіян, якщо ЄС не зможе погодити спільні заходи, повідомляє британська Financial Times.

За даними видання, Польща, Фінляндія, Естонія, Латвія та Литва зробили спільну заяву, в якій закликали ЄС встановити "візові заходи", які призведуть до "значного скорочення потоку російських громадян до Європейського союзу та шенгенської зони".

"До моменту поки подібні заходи не будуть встановлені на рівні ЄС, ми розглянемо можливість введення тимчасових заходів на національному рівні, щоб усунути безпосередні загрози громадській безпеці, пов'язані з зростанням припливу російських громадян через наші кордони", – цитують заяву кореспонденти FT.

У вівторок та середу міністри закордонних справ ЄС проводять саміт у Празі, на якому серед іншого обговорюється запровадження обмежень на видачу віз громадянам Росії. До такої заборони закликають деякі країни Східної Європи та Україна. Проте західноєвропейські держави, зокрема Франція та Німеччина, поки що не вважають запровадження таких заходів доцільним.

Як пише FT, після початку російського вторгнення в Україну кордони п'яти країн, які підписали заяву, перетнули близько 700 тис. громадян Росії. Більшість цих людей, за даними видання, – туристи, які прямували до Західної Європи.

"Ми вважаємо, що це може становити серйозну загрозу громадській безпеці", йдеться у заяві.

При цьому п'ять держав наголошують, що під час запровадження візових обмежень робитимуть "виключення для дисидентів та в інших випадках гуманітарного характеру". "Нам необхідно підтримувати противників путінського режиму та надавати їм можливості покинути Росію", – кажуть п'ять європейських країн.

Як передає агентство Reuters, під час празького саміту країни ЄС можуть погодити припинення дії угоди про спрощений візовий режим Росії із Євросоюзом. Якщо це рішення буде ухвалено, росіянам доведеться більше платити за європейські візи та довше чекати на їх отримання.

У середу глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель закликав членів Євросоюзу до єдності. "Ми повинні досягти угоди і ухвалити політичне рішення, – сказав він журналістам. – Я зроблю все для єдності. Ми не можемо виглядати роз'єднаними у такому важливому питанні, як відносини між людьми, між російським суспільством та народом Європи".