Зеленський закликав ввести санкції проти росатома за радіаційний шантаж на ЗАЕС

Президент Володимир Зеленський наголошує, що працівники росатома також несуть відповідальність за радіаційний шантаж світу на Запорізькій атомній електростанції і мають бути обмежені санкційно.

Про це глава держави заявив під час виступу на конференції «Шельфу північних морів» у Норвегії.

«Це не нормально, коли проти росатома досі немає блокувальних санкцій за радіаційний шантаж на Запорізькій АЕС, за який відповідальні й конкретні працівники росатома, що перебувають на станції. І це не нормально, коли будь-який російський громадянин може отримати візу в європейські країни, щоб відпочити чи з'їздити на шопінг – ми це знаємо з вами прекрасно, – навіть якщо він – воєнний злочинець чи допомагає російській державі працювати проти Європи», – зазначив Зеленський.

Як підкреслив глава держави, не нормально, коли деякі європейські компанії досі не визначилися, чи йти їм з російського ринку, і коли хтось іще сподівається на співпрацю з росією в енергетичній сфері.

«Жодних поступок бандитам не може бути! Тільки нові санкційні удари по них», – переконаний Президент.

Він зауважив, що мета росії у її радіаційному шантажі цинічна й прорахована – залякувати українців, усіх європейців, шантажувати й примушувати.

На думку Зеленського, це – тиск заради того, щоб російські державні пропагандисти й посадовці могли говорити, що нібито це не росія винна, а хтось інший створив чергову кризу, і нібито на цього іншого треба впливати і домовлятися з кремлем саме заради цього.

«Просто вдумайтеся в це: росія – це єдиний терорист у світі, який зумів перетворити атомну станцію на поле бою і який послідовно робить усе, щоб Європа дивилася, а куди ж вітер може понести цю радіацію, якщо, не дай боже, станеться катастрофа», – наголосив Президент.

Він пояснив, що в російського керівництва «специфічна бандитська логіка»: вони створюють проблеми, сподіваючись, що жертви цих проблем прийдуть і спробують домовитись про їх вирішення, а бандит за це щось отримає.

«росія хоче, щоб Європа закрила очі на війну, і заради цього провокує внутрішній хаос у Європі. У нас росія хоче забрати свободу силою зброї, а у вас – цими кризами, які вона створює та загострює. росія хоче змусити вас відмовитися від європейських цінностей», – підкреслив глава держави.