ISW: Росія може використовувати 3-й армійський корпус для відновлення наступу на Донбасі

Російські батальйони, що складають новосформований 3-й армійський корпус, швидше за все, перекинуть в Україну у складі спеціальних загальновійськових підрозділів для відновлення наступальних операцій – можливо, на донецькому та на південному напрямку, йдеться у щоденному зведенні американського Інституту вивчення війни (ISW).

Як розповідав раніше ISW, добровольчі батальйони, в які вербують контрактників у регіонах Росії, можна умовно поділити на дві групи. Деякі відразу відправляють на передову, інші об'єднують у новий 3-й армійський корпус.

Аналіз фото бойової підготовки підрозділів корпусу на полігоні Муліно під Нижнім Новгородом, проведений Janes Intelligence Group, показує, що вони тренуються з використанням більш сучасної техніки – бойових машин піхоти БМП-3, танків Т-80БВМ та Т-90М.

Напередодні проект Conflict Intelligence Team (CIT) повідомив, що 3-й армійський корпус повністю укомплектований сучасною технікою перекинутий на залізничну станцію Неклинівка в Ростовській області біля кордону з Донецькою областю України. Проект посилався на фото та відео перевезення військової техніки залізницею.

Той факт, що підрозділи корпусу тренуються з кращим екіпіруванням, свідчить, що російські військові мають намір задіяти їх у наступальних операціях і сподіваються відновити темп наступу десь уздовж лінії фронту, вважають експерти ISW.

Якщо звіт CIT про перекидання Т-80БВ та Т-90М вірний, то можна припустити, що 3-й корпус планують використовувати для посилення наступальних операцій під Донецьком, де рух навколо Мар'їнки, Пісків та Авдіївки зупинився після деяких успіхів, пишуть вони.

Експерти не виключають і інший варіант – частини корпусу можуть відправити на південь України. Місцеві ЗМІ повідомляли, що батальйон зв'язку з Хабаровського краю підтримуватиме розгортання частин у Херсонській області та забезпечуватиме управління саме 3-м армійським корпусом. Автори зведення вважають це свідченням можливих планів Кремля використати корпус на херсонському напрямку.

Проте частини 3-го армійського корпусу навряд чи зможуть створити ефективну бойову міць, вважають у ISW. Найкраще технічне оснащення не обов'язково робить війська більш ефективними, якщо особовий склад недостатньо навчений чи дисциплінований, нагадують вони. Посилаючись на доступні їм фото, експерти заявляють про учасників добровольчих батальйонів похилого віку або їхнє слабке здоров'я. Крім того, вони нагадують про брак досвідчених офіцерів – це, на їхню думку, знизить ефективність 3-го армійського корпусу.