Блінкен та Лавров вперше від початку війни провели розмову

Держсекретар США Ентоні Блінкен та міністр закордонних справ РФ Сєргєй Лаврову провели телефонну розмовe вперше від початку повномасштабної війни Росії.

Блінкен розповів, що телефонна розмову з Лавровим була "відверта та прямолінійна".

Про результати розмови американський дипломат на прес-конференції, пишуть західні видання.

Як зазначає CNN, під час перемовин американський дипломат закликав Лаврова погодитися на пропозицію США щодо звільнення двох незаконно затриманих у РФ громадян США – Пола Уілана й баскетболістку Брітні Ґрайнер.

"Я тиснув на Кремль, щоб той прийняв суттєву пропозицію, яку ми висунули щодо звільнення Пола Уілана та Брітні Ґрінер", — сказав Блінкен.

Окрім цього, російський та американський дипломати обговорювали розблокування експорту зерна з України через Чорне море, а також Блінкен попередив Лаврова про наслідки для РФ, "якщо вона буде просуватиметься вперед у своїх планах з анексій територій".

Поки офіційного повідомленні на сайті Державного департаменту США немає.

За версією російського МЗС, під час обговорення обміну ув'язнених Лавров запропонував Блінкену повернутися в режим «тихої дипломатії без спекуляцій та вкидань».

Лавров наголосив на ролі американських санкцій у ситуації з продовольством.

Також російський міністр заявив, що постачання Заходом зброї Україні «продовжують агонію київського режиму та множать жертви».