Посольство РФ погрожує судом газеті, яка опублікувала мем про Путіна-клоуна

16 липня на сайті посольства Росії у Швейцарії опублікували листа на адресу керівництва місцевої газети Neue Zurcher Zeitung. На думку авторів листа, журналістка Маріт Лангшвагер порушила швейцарські закони про наклеп і поширення відомостей, що ганьблять честь і гідність людей.

"Вважаємо, що свобода слова аж ніяк не сумісна зі свободою поширення образ та фейків. Вимушені констатувати, що у вашій газеті регулярно публікуються матеріали різномастих авторів, які безпардонно і безкарно розповсюджують свої вигадки та лайки на адресу керівництва Росії" – йдеться у листі прес-служби посольства РФ у Швейцарії

Претензії у співробітників посольства виникли після виходу статті про меми, які українські користувачі публікують на тлі бойових дій на території їхньої країни. На одній із таких картинок автор намалював на фото Володимира Путіна з обкладинки Times червоний клоунський ніс та грим у кольорах прапора ЛГБТ-спільноти.

Автори листа вважали таке зображення президента образливим та недостовірним. У публікації Путіна називають «віруючою православною людиною, яка виступає за збереження традиційних цінностей», тому райдужна розмальовка на обличчі політика, за словами прес-служби, «ні до села, ні до міста».

Також співробітники посольства відзначили наявність на картинці червоного носа: за їх словами, «тему клоунади було б доречніше використовувати» у контексті кар'єри Володимира Зеленського. «Збереглися записи вкрай неоднозначних "перфомансів" за участю майбутнього президента України із зашкалюючим рівнем вульгарності, які ви легко можете знайти у мережі», — йдеться у листі.

Цікаво, що зображення Зеленського у статті Neue Zurcher Zeitung також з'явилося — в образі Капітана Америки, але у кольорах українського прапора, з гербом країни на грудях та соняшником замість зірки на щиті. Щоправда, співробітники посольства не впізнали супергероя: на їхню думку, президент України з'явився в образі «могутньої Залізної людини».

Наприкінці публікації автори пригрозили журналістам зверненням до місцевих правоохоронних органів і висловили сподівання, що в майбутньому редакція «буде ретельніше підходити до відбору матеріалів, що виходять до друку».

З восьми останніх прес-релізів посольства сім присвячено статтям у місцевих газетах, переважно у Neue Zurcher Zeitung. Автори публікацій регулярно відповідають на «русофобні звинувачення» журналістів, але в газеті не коментують відповіді дипмісії та погрози кримінальним переслідуванням.